НБУ озвучив головні проблеми України, які заважають траншу МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ озвучив головні проблеми України, які заважають траншу МВФ

НБУ озвучив головні проблеми України, які заважають траншу МВФ
Джерело:  online.ua

Україна отримала останній транш фінансової підтримки від Міжнародного валютного фонду торік. З того часу узгоджена обома сторонами програма stand-by не принесла офіційному Києву жодних виплат. Партнерське відомство звертало увагу українського уряду на певні моменти, які необхідно вирішити для поновлення повноцінної співпраці. Місія фонду прибувала до Києва неодноразово, однак траншем її робота ще не завершувалася. Тим часом в Нацбанку нагадали про економічні проблеми, які заважають подальшій співпраці. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу регулятора.

За оприлюдненими даними, голова відомства Кирило Шевченко у вівторок, 23 лютого, зустрівся з послами країн G7. Він запропонував регулярний формат зустрічей задля розвитку партнерських відносин.
Сторони торкнулися співпраці між Києвом та МВФ.

“Для досягнення домовленостей з МВФ потрібно вирішити проблемні питання у фіскальній, енергетичній та сфері боротьби з корупцією. Під час роботи місії Україна спільно з Фондом визначила подальші конкретні кроки, які стануть сигналом нашої відданості в продовженні співпраці. Що стосується частини програми у межах відповідальності НБУ, то у нас немає непорозумінь з експертами Фонду”, - наголосили в НБУ.

Представники регулятора звернули увагу на спільну мету, яка зокрема полягає у підвищенні незалежності банку.

“Національний банк виступив ініціатором створення в Україні спеціалізованого фінансового суду. Це дозволить сформувати якісно нові підходи до регулювання портфелю непрацюючих кредитів та забезпечить дієвий захист прав кредиторів та інвесторів. Частка непрацюючих кредитів в українських банках у 2020 році знизилася з понад 48% до 41%. Це результат спільної роботи Національного банку, уряду та самих фінансових установ. НБУ визначив вимоги до організації процесу управління проблемними активами. Банки подали свої стратегії управління NPL. Також у 2020 році були визначені критерії для списання непрацюючих активів”, - звернули увагу у структурі за підсумками зустрічі з послами.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада України та експерти МВФ так і не змогли домовиться про виплату другого кредитного траншу за програмою stand by. Серед проблемних питань, зокрема, залишилися прийняття законів про Вищу раду правосуддя і НБУ, про незалежну роботу НАБУ і САП, відмова від обмеження тарифів, введених цієї зими на енергоринку. В Офісі президента України запевняють, що у МВФ і української влади однаковий погляд на принципові речі та вимоги Фонду.

Однак радник глави ОПУ Тимофій Милованов вважає, що МВФ тактовно обдурив Україну і навмисне заявив про провальне завершення місії в Україні перед візитом президента Володимира Зеленського в ОАЕ, щоб створити негативний фон цього візиту і підірвати імідж українського лідера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?