НБУ попередив українців про ріст облікової ставки
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ попередив українців про ріст облікової ставки

НБУ попередив українців про ріст облікової ставки
Джерело:  online.ua

Національний банк звертає увагу українців на те, що на початку березня зросла облікова ставка. За словами представників Нацбанку, її планують підвищувати їй надалі, оскільки це потрібно, щоб послаблювати інфляційний тиск. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт  НБУ.

В Нацбанку наголошують, що посилення інфляційного тиску в першому півріччі поточного року було прогнозованим. Динаміка базової інфляції близька до прогнозної траєкторії.

"Необхідність підвищення ставки для збалансування інфляційних очікувань була прокомунікована, а крок у 0,5 відсоткових пунктів загалом відповідає ринковим очікуванням", – наголошує пресслужба регулятора.

Окрім того, нещодавно в НБУ дійшли висновку, що для послаблення фундаментального інфляційного тиску та збалансування очікувань, регулятор буде змушений й надалі підвищувати облікову ставку. Наразі обговорюється ріст у 0,5 відсоткових пунктів. Представники Нацбанку попереджають, що облікова ставка може сягнути 7%.

Наразі банк виділяє 2 фактори, через які довелося підвищити облікову ставку - йдеться про інфляцію та певні проблеми, які спровокувала коронакриза. Ці фактори не могли не вплинути на економіку України.

За словами представників НБУ, ціни на світових товарних ринках зростають стрімкіше, ніж очікувалося.

"Збільшується інфляційний тиск з боку країн-торгівельних партнерів через активізацію їхніх економік та девальваційні ефекти в окремих країнах", – зазначає регулятор.

Як стверджують в Нацбанку, внутрішній фундаментальний тиск теж суттєво посилився. Однак попри жорсткі карантинні обмеження, роздрібний товарооборот у січні зріс на 3,5% р/р. Також значно зросли витрати українців на купівлю товарів в інтернет-магазинах. Інфляційні очікування лишаються завищеними.

Нагадаємо, облікова ставка - це один з монетарних інструментів. За його допомогою НБУ встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир, який має вплив на вартість залучених коштів і розміщених грошей на відповідний період.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Кабмін пообіцяв українцям підвищення пенсій в 2-3 рази.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?