НБУ скасовує фіксований курс гривні — уже відома дата
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ скасовує фіксований курс гривні — уже відома дата

НБУ скасовує фіксований курс гривні — уже відома дата
Джерело:  online.ua

Національний банк України (НБУ), який з кінця липня 2022 року утримує офіційний курс гривні 36,5686 грн/1 дол, попереджає українців про те, що з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу.

Джерело:  Нацбанк

НБУ скасовує фіксований курс гривні: що відомо

У цьому режимі офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року, - наголосили представники регулятора.

Керівництво Нацбанку звертає увагу на те, що завдяки компенсації структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так і знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до початку повномасштабної війни. За керованої гнучкості курсу Національний банк компенсуватиме структурний дефіцит валюти на ринку та суттєво згладжуватиме курсові зміни, - заявили в НБУ.

НБУ виступає за підвищення податків на прибуток для банків

Як повідомив нещодавно глава НБУ Андрій Пишний, його команда підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток.

В Україні запровадження додаткового прибутку на доходи банків може бути виправданим тимчасовим кроком з огляду на умови війни. Ми бачимо наразі підстави і фінансові, і юридичні, і якщо хочете з точки зору соціальної справедливості підтримати цю ініціативу.

За його словами, регулятор готовий запропонувати дискусію щодо того, що саме повинно бути об’єктом оподаткування.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?