Німеччина депортувала дипломата РФ після шпигунського скандалу
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина депортувала дипломата РФ після шпигунського скандалу

Німеччина депортувала дипломата РФ після шпигунського скандалу
Джерело:  online.ua

Німеччина депортувала з країни співробітника російського консульства в Мюнхені. Його підозрюють у співпраці з спецслужбами РФ, проте судити його не можуть через дипломатичний статус.

Джерело: Spiegel

Російського дипломата вислали через підозру в шпигунстві

За інформацією, співробітника консульства в Мюнхені оголосили «небажаною особою». Чоловік був нібито лише акредитований як дипломат – насправді він був штатним співробітником російської служби зовнішньої розвідки.

Російського дипломата Ільнура Н. викрили в рамках розслідування Федеральної прокуратури.

Слідчі звинувачують його в шпигунстві на користь Росії. Вважається, що як науковий співробітник кафедри, Н. передавав інформацію до російської розвідки, яка цікавилася, серед іншого, технологією європейської ракети-носія «Аріан», вона нещодавно оставила в космос телескоп «Джеймс Вебб».

Н. був заарештований влітку 2021 року і цього тижня йому висунули звинувачення вищого регіонального суду Мюнхена. Н. сказав слідству, що не знав, що має справу з російською розвідкою.

Проте німецька прокуратура не могла притягнути до відповідальності Н. через його дипломатичний статус. Невдовзі після арешту Н. йому довелося залишити Німеччину.

Нещодавно було викрито кількох підозрюваних у шпигунстві на Росію. Кажуть, що на Кремль також працював заарештований швейцар у британському посольстві в Берліні.

Фото: pexels.com

СБУ викрила шпигунів ФСБ, які шантажем вербували офіцера спецслужби

Нагадаємо, що минулого року Служба безпеки встановила спробу агентів ФСБ російського агресора завербувати для подальшого шпигунства проти України офіцера силової структури.

Згідно з оприлюдненими подробицями, вербуванням займалися двоє представників ФСБ, які працюють в напрямку підривної діяльності проти України.

За наявними даними, російська спецслужба хотіла отримати інформатора саме з числа співробітників СБУ у Запорізькій області. Це зумовлено тим, що, окрім секретних документів української спецслужби, ФСБ цікавила також інформація про Запорізьку атомну електростанцію, — наголосили в СБУ.

Для вербування російські агенти намагалися тиснути на силовика через його батька, який був силою затриманий кремлівською спецслужбою, поки знаходиться в РФ у своїх справах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?