Німеччина виступила за гарантії для України через ризики навколо Північного потоку-2
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина виступила за гарантії для України через ризики навколо Північного потоку-2

Німеччина виступила за гарантії для України через ризики навколо Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

У німецькому федеральному Міністерстві закордонних справ звернули увагу на необхідність гарантій для України щодо відсутності тиску через завершення будівництва “Північного потоку-2”.

Джерело: Welt

За словами міністра Гайко Мааса, саме таке питання наразі стоїть на порядку денному у співпраці Берліна з Вашингтоном. Вони планують розробити позицію, яка забезпечить гарантії продовження транзиту навіть в умовах роботи “Північного потоку-2”.

“Ми будемо говорити з адміністрацією Байдена, як зробити так, аби цей майже завершений проєкт не призвів до того, чого побоюються, - а саме використання його як засобу політичного тиску на Україну”, - наголосив він.

Водночас дипломат звернув увагу на незрозумілість в цілому гарантій для України, якщо Росія вирішить політично тиснути “з використанням грошей або інфраструктурних заходів”. Утім, німецька сторона наразі працює над рішенням, яке зробить це неможливим.

“Вся решта від нас не залежить… Україна не буде виключена з транзиту, цьому питанню Берлін надає великої уваги. Ми завжди казали російській стороні, що спільно завершимо цей проєкт лише за умови якщо буде залишатися альтернативний маршрут транзиту газу територією України”, - оголосив Маас.

Голова МЗС ФРН нагадав, що завдяки транзиту український уряд отримує щороку близько 2 мільярдів доларів США.

Водночас він нагадав про оцінку “Північного потоку-2” з німецької сторони. Офіційний Берлін не вважає, Що газогін якось провокує залежність держави від російського газу, оскільки Європа вже десятиріччями ним користується ще з часів існування СРСР.

Маас додав, Сполучені Штати та Євросоюз мають спілкуватися з РФ “чіткою мовою”. Безпосередньо президент Джо Байден, який вже 16 червня зустрінеться з Володимиром Путіним, має чітку окреслити російському диктатору “червоні лінії”.

Раніше американська сторона офіційно визнала, що “Північний потік-2” фактично є добудованим і це - факт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?