Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття рецепторів дотику
Категорія
Світ
Дата публікації

Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття рецепторів дотику

Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття рецепторів дотику
Джерело:  online.ua

Нобелівську премію з фізіології і медицини 2021 року одержали Девід Юліус і Ардем Патапутіан «за відкриття рецепторів температури і дотику». Імена лауреатів оголосили сьогодні, 4 жовтня. Згідно з планом, завтра, 5 жовтня, оголосять володаря премії з фізики, у середу - з хімії, у четвер - з літератури.

Джерело: пресцентр Нобелівського комітету

"Премія в галузі медицини цього року присуджена Давиду Юліуса і Ардему Патапутіану. Їх відкриття розкрили один із секретів природи, пояснивши молекулярну основу сприйняття тепла, холоду і механічної сили, яка має фундаментальне значення для нашої здатності відчувати, інтерпретувати і взаємодіяти з внутрішнім і зовнішнім середовищем", - йдеться у Twitter Нобелівського комітету.

Під час своїх досліджень, Девід Джуліус використовував гостре поєднання перцю чилі під назвою капсаїцин, яке викликає відчуття печіння. Таким чином він намагався визначити в нервових закінченнях людської шкіри рецептор, що реагує на тепло. Ардем Патапутіан намагався відкрити новий клас рецепторів, що реагують на механічні подразники.

Їх дослідження поклали початок новим науковим відкриттям, що дозволяє зрозуміти принцип реакції нервової системи людини на ряд подразників, таких, як тепло, холод, механічні подразники.

Коли відбудеться церемонія нагородження премією миру

Головну премію, що присуджується за сприяння у встановленні миру в усьому світі вручать в цю п'ятницю на церемонії, яка за традицією відбудеться в столиці Норвегії, Осло.

У цьому році на одну з найпрестижніших премій претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, інші 95 - організації.

У зв'язку з всесвітньою пандемією коронавірусу, лауреати Нобелівської премії отримуватимуть нагороди в країнах свого проживання. Це вже другий рік, коли пандемія вносить свої корективи в організаційні питання, пов'язані з присудженням премії.

Нагадаємо, в минулому році Нобелівську премію миру присудили Всесвітній продовольчій програмі за боротьбу з голодом і забезпечення продовольчої безпеки у всьому світі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?