ОАСК скасував постанову Кабміну про новий правопис
Категорія
Україна
Дата публікації

ОАСК скасував постанову Кабміну про новий правопис

ОАСК скасував постанову Кабміну про новий правопис
Джерело:  online.ua

28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов та скасував постанову про питання українського правопису, якою було схвалено новий правопис. Першим про це повідомив адвокат Дмитро Ільченко. Наразі відомо, що позов у 2019 році подала мама учениці 7 класу, яка діє в інтересах своєї доньки. Жінка просила суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету міністріа про правопис. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на допис юриста у Фейсбуці.

Окрім того, наголошується, що ще одним позивачем у цій справі виступила ГО "Правова держава", очільником якої є адвокат Ростислав Кравець. Не можна не звернути увагу на те, що він також фігурує на плівках з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв у яких зацікавлений сам Вовк.

Як відомо, рішення ОАСК — є рішенням першої інстанції, відповідно уряд України ще може подати апеляцію. Якщо суд задовольнить апеляційний позов КМУ, тоді новий правопис діятиме і надалі.

За словами адвоката Дмитра Ільченка, підставою позову було те, що Кабмін не мав компетенцією змінювати правопис.

"Це той самий правопис, в якому запроваджують "павзу", "Атени", "проєкт" та Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис. Окрім того, під час розгляду з'ясувалося, що мовна комісія мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактично, на колінах", – зазначив юрист.

Уже відомі прізвища суддів, які підтримали рішення щодо правопису, – Наталія Клименчук, Ігор Іщук та Юлія Шрамко. Адвокат також нагадав, що Кабінет міністрів може подати апеляцію.

Як відомо, нову редакцію "Українського правопису" вперше оприлюднили на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року – відтоді її рекомендували застосовувати в усній мові та письмі.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Володимир Зеленський заявив, що хоче запустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів, а вже потім взятися за розпуск Окружного адміністративного суду Києва. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?