ОБСЄ б'є на сполох через ситуацію на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

ОБСЄ б'є на сполох через ситуацію на Донбасі

ОБСЄ б'є на сполох через ситуацію на Донбасі
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ОБСЄ продовжує уважно стежити за всіма діями і провокаціями бойовиків на Донбасі, яких підтримує президент Росії Володимир Путін. Тільки напередодні СММ зафіксувала 23 порушення режиму припинення вогню, а також майже 200 одиниць важкого озброєння, яке окупанти вивели з місць зберігання. Серед них близько 100 танків, а також самохідна артилерія, зенітно-ракетні комплекси. У штабі ООС тим часом повідомили, що ситуація на Донбасі залишається контрольованою. Підрозділи Об'єднаних сил дотримуються досягнутих домовленостей і продовжують сумлінно виконувати завдання за призначенням, не дивлячись на те, що бойовики продовжують вести вогонь в порушення мирних домовленостей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на звіт СММ ОБСЄ і прес-центр штабу ООС.

"СММ зафіксувала 23 порушення режиму припинення вогню в Донецькій області і жодного такого порушення в Луганській області. За попередню добу Місія зафіксувала 7 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області і 10 таких порушень в Луганській області. Після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня, на якому досягнута домовленість про додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню починаючи з 00:01 27 липня до кінця звітного періоду, СММ досі зафіксувала в цілому 1 903 порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях (у тому числі 573 вибуху, 30 пролетіли невизначених боєприпасів, 16 спалахів дульного полум'я, 23 освітлювальні ракети, 1 261 чергу і постріл) ", - йдеться в звіті ОБСЄ.

Відзначається, що спостерігачі за допомогою БПЛА виявили також виявили 193 одиниці озброєння, розміщені за лініями відводу, але за межами виділених місць зберігання озброєння в окупованих районах Донецької та Луганської областей - танки і САУ бойовики стягнули на полігони.

У зведенні штабу ООС 28 жовтня вказано, що за минулу добу російсько-окупаційні війська чотири рази порушили домовленості, які вступили в дію 27 липня 2020. В районі Водяного ворог вів вогонь з автоматичного станкового гранатомета, а недалеко від населеного пункту Піски - з ручного протитанкового гранатомета . Також увечері бойовики вели вогонь поблизу Шумів з підствольного гранатомета.

"На ворожі вогневі провокації українські військовослужбовці зброю у відповідь не застосовували. З початку поточної доби, 28 жовтня, по всій лінії розмежування спостерігається тиша. Порушень досягнутих мирних домовленостей не зафіксовано. Перебуваючи в готовності до адекватного реагування на будь-які провокаційні дії противника, українські захисники дотримуються домовленостей, досягнутих в рамках Тристоронньої контактної групи ", - йдеться в повідомленні штабу ООС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський обіцяв українцям, що завершить війну на Донабссе за рік. Цей термін закінчується на початку грудня. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пояснив, що під терміном в один рік для завершення війни на Донбасі слід розуміти як термін, відведений на те, щоб спробувати реалізувати той сценарій, який був прописаний в Мінських угодах. За його словами, війна на Донбасі не буде завершена в цьому році, оскільки знадобиться дуже багато часу на виведення військ РФ з окупованих територій Донецької і Луганської області.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський досі вірить в те, що йому вдасться укласти мирну угоду з російським главою Володимиром Путіним по Донбасу і Криму. В іншому випадку, як сказав Зеленський, він залишить посаду президента, щоб до влади прийшла інша людина, яка зможе це зробити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?