Одеські депутати прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову
Категорія
Україна
Дата публікації

Одеські депутати прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову

Одеські депутати прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову
Джерело:  online.ua

Міська рада Одеси підтримала демонтаж пам’ятників російському воєначальнику Олександру Суворову та російській імператриці Катерині ІІ.

Джерело: Telegram Одеса.Офіційно

У Одесі демонтують пам'ятники Катерині ІІ та Суворову

За обидва документи про знесення пам’ятників на засіданні Одеської міськради 30 листопада проголосували 93% присутніх депутатів, проти не проголосував жоден.

При цьому рішення передбачають не лише демонтаж, а й «перенесення» пам’ятників. Частина депутатів Одеської міської ради просто не прийшла на засідання.

Депутат міськради Одеси Петро Обухов у коментарі hromadske заявив, що ці депутати не хотіли публічно показувати свою позицію проти демонтажу пам’ятників.

Рішення про демонтаж ухвалили з поправкою тимчасово зберегти пам’ятники у художньому музеї міста.

Міський голова Геннадій Труханов заявив, що в майбутньому хоче створити «Парк радянського минулого» і перемістити пам’ятник «Засновникам Одеси» туди.

Що передувало цьому рішенню?

Спроби прибрати пам’ятника Катерині ІІ через суд у 2012 та 2015 роках були безрезультатними.

28 червня 2022 року на сайті президента України з’явилася петиція щодо демонтажу пам'ятника російській імператриці, яка набрала необхідну кількість голосів.

Автор петиції зауважує, що Катерина II «сприяла геноциду українського і кримськотатарського народів, знищила Запорізьку Січ, впровадила політику насильницького зросійщення і диктату чужої культури».

Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію, звернувся до Одеської міської ради з проханням демонтувати пам’ятник Катерині II.

Також в Одесі пройшло голосування щодо пам’ятника Катерині II. Як повідомив мер міста Геннадій Труханов, більшість одеситів, що проголосували, підтримали ідею демонтажу пам’ятника. Згодом рішення підтримав виконавчий комітет міської ради.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?