Окупанти Криму перейшли від погроз до дій проти учасників Кримської платформи
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти Криму перейшли від погроз до дій проти учасників Кримської платформи

Окупанти Криму перейшли від погроз до дій проти учасників Кримської платформи
Джерело:  online.ua

Російські окупанти влаштували масштабну облаву на будинки кримських татар в Криму. За добу затримано чотирьох осіб, в числі яких заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. В його будинку влаштували обшук, після чого карателі відвезли кримськотатарського політика в невідомому напрямку. В Україні вважають, що обшук і затримання Джеляла - помста йому за участь у Кримській платформі.

Джерело: пресслужба Представництва президента України в АР Крим

Правозахисники повідомляють, що Джеляла затримали в його власному будинку в селі Первомайське Сімферопольського району Криму. Після обшуку кримського активіста і політика вивезли.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив в соцмережі, що на даний момент Наріман Джелял знаходиться в будівлі "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і місті Севастополі". Його окупанти підозрюють в нібито скоєнні вибуху в селі Перевальне Сімферопольського району - це нова сфабрикована справа про "терористичний акт".

Російські силовики з нашивками ФСБ також затримали ще трьох кримських татар, до яких увірвалися в будинки з обшуками, а після відвезли людей в невідомому напрямку. Напередодні затримали Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Шевкету Усеїнова. Родичі затриманих і адвокати в Криму бояться, що у заарештованих кримських татар, місце утримання яких тримається в тайні окупантами, тортурами і психологічним тиском вибиваються потрібні карателям визнання.

Затримання кримських татар в Криму - реакція України

Обшуки і затримання Джеляла та інших кримських татар в Представництві Президента України в Криму назвали черговим актом політики витіснення корінного кримськотатарського народу і його представницьких органів з Криму.

"Переконані, що відповідні кроки окупаційної адміністрації Російської Федерації щодо Нарімана Джеляль пов'язані з його громадською і політичною діяльність, зокрема з його участю в якості спікера на різних майданчиках саміту Кримської платформи", - йдеться в повідомленні Представництва.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася з негайною вимогою до Росії. Вона закликала окупантів припинити переслідування і залякування кримських татар. Денисова нагадала, що обшуки в квартирах та будинках громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, зокрема статті 5 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантується право на особисту недоторканність, і статті 8 Конвенції - право на повагу до приватного і сімейного життя .

"Закликаю міжнародне співтовариство відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади і посилити тиск на РФ, з метою припинення порушень прав українців на території тимчасово окупованого Криму", - написала Денисова в соцмережі.

Українська влада обіцяє зробити все можливе, щоб якомога швидше домогтися деокупації окупованого Криму і притягнути винних в цьому та інших злочинах до відповідальності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?