ООН запідозрила Китай у торгівлі органами репресованих в'язнів
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН запідозрила Китай у торгівлі органами репресованих в'язнів

ООН запідозрила Китай у торгівлі органами репресованих в'язнів
Джерело:  online.ua

Експерти ООН з прав людини напередодні оголосили, що мають підозри стосовно насильницького позбавлення певних органів у представників репресованих меншин у Китаї.

Джерело: Japan Times

Експертна група складається з 12 незалежних фахівців, які уповноважені ООН, проте не виступають у цьому дослідженні від її імені напряму. Вони посилаються на “правдиву інформацію”, яку нещодавно здобули.

Експерти відзначили, що “надзвичайно стривожені” через інформацію про примусове виймання органів. Зокрема, також затриманих представників меншин піддали примусовій здачі крові та дослідження органів (через ультразвук і рентген) саме для встановлення внутрішнього стану.

За підсумками такого дослідження, якому не піддавали інших ув’язнених, дані заносили в базу органів для трансплантації.

“Примусове вилучення органів у Китаї, ймовірно, спрямоване проти конкретних етнічних, мовних або релігійних меншин, які утримуються під вартою, часто без пояснення причин арешту або видачі ордерів на арешт у різних місцях... Ми глибоко стурбовані повідомленнями про дискримінаційне поводження з ув'язненими або затриманими за ознакою їхньої етнічної приналежності, релігії або переконань”, - наголосили експерти.

Водночас офіційний представник КНР в Женеві Лю Юінь виступив з засудженням таких висновків та безпосередньо експертів, які займаються “дезінформацією”. Він прямо дорікнув іншій стороні за наклеп на Китай, який відкидає всі звинувачення.

“Ми глибоко стурбовані тим, що відповідні мандатарії спеціальних процедур, не володіючи елементарними здібностями до мислення і суджень, попалися на цю незграбну брехню... Експерти проігнорували авторитетну інформацію, надану китайським урядом, і вирішили взяти дезінформацію, надану антикитайськими сепаратистськими силами та злим культом “Фалуньгун”, - наголосив представник КНР.

Серед згаданих фахівців були спеціальні доповідачі ООН з питань торгівлі людьми, тортур, прав на свободу релігії чи поглядів, а також робоча група ООН зі свавільних затримань. Вони звернули увагу на поширену практику операцій з вилучення в ув’язнених серця, нирок, печінки чи рогівки.

Таке питання вже не вперше озвучують на рівні міжнародної спільноти й не вперше китайська сторона спростовує підозри.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?