ПАР зобов'язана арештувати Путіна за умови його приїзду на саміт БРІКС у серпні — Sky News
Категорія
Світ
Дата публікації

ПАР зобов'язана арештувати Путіна за умови його приїзду на саміт БРІКС у серпні — Sky News

ПАР зобов'язана арештувати Путіна за умови його приїзду на саміт БРІКС у серпні — Sky News
Джерело:  online.ua

У серпні 2023 року російський диктатор Володимир Путін може відвідати саміт БРІКС, що відбудеться у Південно-Африканській Республіці. Юридично вона повинна виконати ордер на арешт президента РФ, бо ратифікувала Римський статут.

Джерело: Sky News

Путіна можуть арештувати в ПАР

Після російського повномасштабного вторгнення президент РФ обмежив закордонні поїздки. Після 24 лютого він відвідав Таджикистан і Туркменістан у червні 2022 року.

Повідомляється, що він має відвідати саміт БРІКС у Дурбані, Південна Африка, у серпні цього року.

Південно-Африканська Республіка входить до числа 118 країн, які ратифікували Римський статут МКС, і, отже, матиме юридичний обов’язок забезпечити виконання ордеру на арешт, - зазначає телеканал.

Проте його фізична присутність на саміті викликає значні сумніви, враховуючи дипломатичні труднощі, які це створить для ПАР.

Навіть якби він поїхав на переговори з лідерами Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, перспектива того, що президент приймаючої країни Сиріл Рамафоса накаже своїм військам вивести Путіна в наручниках, вважається дуже віддаленою, - пише канал.

Раніше Південна Африка вже відмовилася арештувати президента Судану Омара аль-Башира, на якого також був виданий ордер МКС, під час його візиту в 2015 році.

Видача міжнародного ордера на арешт Путіна

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за незаконне примусове переміщення українських дітей.

Генпрокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав, що сотні українських дітей забрали з дитячих будинків і дитячих будинків і перевезли до Росії.

Багато з цих дітей, як ми стверджуємо, були віддані на усиновлення в Російській Федерації, - скзаав він.

Представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що це лише початок притягнення Росії до відповідальності за злочини та звірства в Україні.

Британія також привітала ордер на арешт Володимира Путіна.

Ті, хто відповідальний за жахливі воєнні злочини в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності. Треба продовжувати роботу з розслідування скоєних звірств, - сказав очільник МЗС Британії Джеймс Клеверлі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?