ПАРЄ ухвалила рішення про спецтрибунал проти РФ та Білорусі і заявила про можливий геноцид в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

ПАРЄ ухвалила рішення про спецтрибунал проти РФ та Білорусі і заявила про можливий геноцид в Україні

ПАРЄ ухвалила рішення про спецтрибунал проти РФ та Білорусі і заявила про можливий геноцид в Україні
Джерело:  online.ua

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка підтверджує вимоги створення спецтрибуналу щодо РФ та Білорусі через злочин агресії. Також ПАРЄ визнала, що офіційна риторика РФ щодо виправдання війни проти України має ознаки публічного підбурювання до геноциду.

Джерело: резолюція ПАРЄ

ПАРЄ закликала створити спецтрибунал проти РФ та Білорусі

У резолюції "Правові аспекти та аспект прав людини в агресії Російської Федерації проти України" повторюється, що російське вторгнення, розпочате 24 лютого 2022 року, є явним порушенням Статуту Організації Об'єднаних Націй.

Також ПАРЄ визнала, що Білорусь брала участь в агресії Російської Федерації проти України, оскільки дозволила використовувати свою територію для здійснення актів агресії проти України.

Відповідно, лідери Білорусі мають бути притягнуті до відповідальності.

Асамблея зазначає, що МКС на даний момент не має юрисдикції щодо злочину агресії, вчиненого проти України, враховуючи, що ні РФ, ні Білорусь, ні Україна не є сторонами Статуту МКС.

Також немає іншого міжнародного кримінального трибуналу, компетентного переслідувати та карати злочини агресії, вчинені проти України.

Тому Асамблея повторює свій одностайний заклик до держав-членів і держав-спостерігачів Ради Європи створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для злочину агресії проти України, який має бути схвалений і підтриманий якомога більшою кількістю держав і міжнародних організацій, і, зокрема, Генеральною Асамблеєю ООН.

ПАРЄ побачила у риториці РФ підбурювання до геноциду

Також у резолюції вказано, що є все більше доказів того, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, так званого процесу «деукраїнізації», має ознаки публічного підбурювання до геноциду або виявляє наміри геноциду знищити українську національну групу як таку чи хоча б її частину.

Асамблея нагадує, що всі держави-учасниці Конвенції про геноцид зобов'язані карати геноцид.

Згідно з тлумаченням Міжнародного Суду ООН, вони також мають зобов’язання запобігати геноциду та обов’язок діяти, який виникає в той момент, коли держава дізнається про існування серйозного ризику геноциду.

ПАРЄ відзначає, що деякі дії, вчинені російськими силами проти українських цивільних осіб, можуть підпадати під дію статті II Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього 1948 року.

Цими діями є вбивства та насильницьке переміщення дітей з однієї групи до іншої групи, з метою русифікації шляхом усиновлення російськими сім'ями та/або передачі до дитячих будинків, що перебувають під російським управлінням, або інтернатних закладів, таких як літні табори, - зазначається у документі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?