Пастка пропаганди: росіяни вважали обрання Зеленського «зеленим коридором» для війни
Категорія
Україна
Дата публікації

Пастка пропаганди: росіяни вважали обрання Зеленського «зеленим коридором» для війни

Пастка пропаганди: росіяни вважали обрання Зеленського «зеленим коридором» для війни
Джерело:  online.ua

Знецінення українців у російській пропаганді та хибна ідеологія призвели до краху планів Росії вже у перші дні війни. В які міфи вірили росіяни та чому вони недооцінили українців обговорювали у десятому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Василь Мосійчук зазначив, що росіяни на початку вторгнення в Україну їхали заробити гроші.

Коли почалась війна, вже менше про це говорять, але все було дуже просто. Ті люди, які нападали на Україну, вони їхали заробити гроші, зробити свій достаток. Вони знали, що будуть вбивати, - підкреслив доктор психології.

Він поцікавився, як вийшло так, що росіяни стали такими, і як цього досягли за допомогою психології.

Російська пропаганда знецінила українців для росіян

За словами академіка Луньова, українці роками знецінювалися в російських ефірах.

Про нас говорили, як про абсолютно безпорадних людей. Тому бійці сюди їхали вже з парадною формою і були впевнені, що розіб’ють нашу армію, територіальну оборону, добровольців. Йшлося про те, що ми будемо відбиватися палицями та камінням. Це був перший міф. Другим міфом була віра російських солдатів у те, що їх зустрінуть з хлібом-сіллю, - зазначає академік.

Їх дезорганізував у перший же день опір людей, яких вони вважали своїми, тобто російськомовних.

Російські аналітики недооцінили Зеленського

Академік Луньов підкреслив, що до рішень про війну готуються люди, які уявляють, що можуть щось зробити дуже швидко, одномоментно і одночасно.

Вони неправильно оцінили обрання президентом Володимира Зеленського.

Це так розв’язало їм ідеологічні, але дуже хибні планування, що вони подумали, що тепер вже точно зможуть зреалізувати свої імперські плани. Але вони не думали над тим, що вибір Україною Зеленського був далекоглядним вибором порядної людини, - вважає Луньов.

На переконання Віталія Луньова, росіянам ввижалося, що обрання Зеленського – це «зелений» коридор для початку війни. Проте вони не розраховували, що цей «зелений» коридор для них буде абсолютно інакшого кольору.

Луньов звернув увагу, що зверхність до українців та до президента у росіян була з самого початку.

Але реакції на війну ні військові, ні аналітики, ні етнологи, ні фахівці по «єдиному народу» були не спроможні спрогнозувати, - переконаний він.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?