Педіатри зі США закликають вагітних жінок вакцинуватись від COVID-19 через штам Дельта
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Педіатри зі США закликають вагітних жінок вакцинуватись від COVID-19 через штам Дельта

Педіатри зі США закликають вагітних жінок вакцинуватись від COVID-19 через штам Дельта
Джерело:  online.ua

  В США лікарі-педіатри все частіше рекомендують вагітним жінкам невідкладно вакцинуватися проти COVID-19. Як виявилося, новий штам коронавірусу “Дельта” все частіше вражає немовлят.

Джерело: NPR.

У своїй публікації видання зібрало думки деяких відомих в США лікарів-педіатрів, акушерів та інфекціоністів щодо того, як захистити новонароджену дитину від усіх варіантів коронавірусу.

Чому вагітним варто вакцинуватися?

Лікарі стверджують, що вакцинація на етапі вагітності є необхідним засобом для того, щоб немовлята отримали достатній рівень захисту від коронавірусу, ще перебуваючи в лоні матері. Адже сучасні вакцини можуть застосовуватись лише до немовлят, яким виповнилось мінімум шість місяців. До того часу вони є абсолютно беззахисними перед будь-якими збудниками хвороб, включно з агресивним штамом “Дельта”.

У випадку, якщо матусі пройдуть процедуру вакцинації під час вагітності, дитина, за словами американських педіатрів, може отримати достатню кількість готових антитіл від матері через плаценту.

"Парадигма імунізації вагітної жінки для того, щоб її новонароджене немовля було захищене від хвороби, є досить старою", - зазначає доктор Карен Пуополо, яка очолює відділ медицини новонароджених у лікарні у місті Філадельфії у штаті Пенсільванія та проводить дослідження інфекційних захворювань новонароджених.

Лікарі наголошують, що ця технологія не нова і активно застосовується по відношенню до інших збудників інфекційних хвороб.

 “Наприклад, вагітних людей давно заохочують робити щеплення проти коклюшу, щоб їхній організм виробляв антитіла, які проникають до плоду і захищають дитину після народження”, - підкреслює Карен.

Таким чином, на думку лікарів, дитина зможе ефективно протистояти COVID-19 відразу після свого народження.

Коли бажано робити щеплення?

Доктор Флор Муньос, спеціаліст з дитячих інфекційних хвороб Техаської дитячої лікарні та Медичного коледжу Бейлор каже, що немає особливих рекомендованих термінів, коли потрібно робити вакцинацію проти COVID-19 під час вагітності.

 Однак варто дотримуватись термінів, необхідних для двох щеплень Moderna та Pfizer, з інтервалом у кілька тижнів.

“Якщо ви зробите щеплення приблизно у другому триместрі, ви будете захищені у найвищий період сприйнятливості, тобто третій триместр", - зазначає Муньос.

У публікації також акцентують на користі грудного вигодовування для захисту малечі від ковіду.

Дитина буде також частково захищеною, якщо мати перехворіла або щепилась і передає свої антитіла під час вигодовування. Лікарі стверджують, що грудне молоко матері з антитілами захищатиме носові та ротові органи дитини від потрапляння і розмноження коронавірусу. Однак, кількість антитіл буде недостатньою для повного захисту немовлят.

Зона безпеки навколо дитини

Педіатри наголошують, що навколо дитини також має бути створена відповідна зона безпеки з боку всіх родичів.

В епоху COVID-19, за словами доктора Пуополо, це означає "забезпечити вакцинацію будь-якої людини відповідно до її віку. Батьків слід вакцинувати; якщо у вас є бабуся і дідусь, няня чи хтось ще у вашому домі, хто допомагає доглядати за дитиною - вони мають бути щеплені", - каже вона.

Звичайно, вакцини не є ідеальним захистом, тому варто використовувати кілька різних методів боротьби з COVID-19.

Обов'язково необхідно дотримуватись маскового режиму поза межами будинку. Маски мають носити всі члени родини - і батьки, і опікуни, і брати з сестрами.

Потрібно якомога частіше та ретельніше провітрювати будинок і часто мити руки. І якщо ваша дитина перебуває у дитячому садочку, Пуополо пропонує провести розмову з персоналом про те, чи вживають вони такі ж самі заходи, щоб мінімізувати ризики.

Якщо хтось із членів родини хворий (будь-якою хворобою, але особливо COVID-19), тримайте їх подалі від дитини.

Якщо батьки хворіють, або відчувають, що можуть захворіти і вони є єдиними, хто піклується про немовля, то доктор Муньос рекомендує вдягати їм маску поруч з немовлятами, особливо якщо вони мають симптоми.

"На щастя, протягом моєї практики щодо новонароджених та немовлят, яких я лікувала і які перенесли COVID, були добрі закінчення - вони, як правило, мали симптоми застуди і згодом одужували", - говорить доктор Дженніфер Шу, педіатр у передмісті Атланти.

"Тим не менш, я бачила також інших немовлят з лихоманкою від COVID, яка тривала протягом багатьох днів. Ми іноді стикаємось з деякими проблемами з диханням, які можуть вимагати необхідності походу в лікарню”, - наголошує Дженіфер.

Лікар застерігає від нехтування проблеми зараження дітей штамом коронавірусу “Дельта” .

"Люди казали: "О, діти не хворіють на COVID " - це, насправді, не так", - підкреслює педіатр.

Читайте також:

  • Вчені з'ясували, які люди мають "надлюдський" імунітет проти коронавірусу — дослідження.

  • Експерти назвали 4 варіанти продовження пандемії коронавірусу.

  • В США створили термостійкі вакцини проти коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?