Перша країна у світі готова оголосити надзвичайний стан через газову кризу
Категорія
Світ
Дата публікації

Перша країна у світі готова оголосити надзвичайний стан через газову кризу

Перша країна у світі готова оголосити надзвичайний стан через газову кризу
Джерело:  online.ua

22 жовтня прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця офіційно повідомила, що в країні оголосять надзвичайний стан через газову кризу.

Джерело:  Newsmaker

У Молдові планують оголосити надзвичайний стан через газову кризу

Політикиня звернула увагу на те, що 21 жовтня у РФ відбувся черговий етап перемовин, однак поки не вдалося досягти остаточної домовленості з "Газпромом" і "немає впевненості" в тому, що Молдова зможе в підсумку домовитися про укладення договору.

"На молдавському газовому ринку спостерігається дефіцит газу в обсязі близько 16 млн кубічних метрів. При цьому необхідні обсяги газу в жовтні покриті лише на 67%. Тиск у газотранспортній мережі досяг критичного рівня, що може порушити функціонування газових систем. Оскільки "Молдовагаз" не тримає свого слова і не забезпечує необхідний тиск газу на вході, ми змушені в терміновому порядку перейти до альтернативного плану", - наголосила Наталія Гаврилиця.

Вона також розповіла, що 22 жовтня уряд проведе засідання, після якого запросить парламент оголосити в Молдові надзвичайний стан. За її словами, це дасть можливість обійти певні процедури, передбачені законом, щоб прискорити закупівлю газу з альтернативних джерел.

Окрім того, наголошується, що оголошення режиму надзвичайного стану дозволить виділити зараз з бюджету необхідну суму грошей підприємству Energocom, і не чекати місяць, як це прописано в законі.

Гаврилиця уточнила, що Energocom проведе тендер і закупить обсяги природного газу для подачі в національну мережу, щоб повернути тиск в системі до нормального рівня, що дозволить забезпечити країну газом.

За словами політикині, її команда продовжить переговори з російським монополістом.

"Якщо угоди так і не вдасться досягти, ми вдамося до інших заходів, щоб забезпечити енергетичну безпеку країни", - наголосила Наталія Гаврилиця.

Читайте також:

  • Частина державних ТЕС припинила роботу через брак вугілля.

  • Росія збільшить поставки газу в ЄС лише в обмін на запуск Північного потоку-2 – Bloomberg.

  • Вітренко назвав винного у газовій кризі в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?