Піар на крові та спроби розсварити ГУР і ЦРУ: хто такий насправді Юрій Швець
Категорія
Політика
Дата публікації

Піар на крові та спроби розсварити ГУР і ЦРУ: хто такий насправді Юрій Швець

Піар на крові та спроби розсварити ГУР і ЦРУ: хто такий насправді Юрій Швець
Джерело:  online.ua

Прізвище Юрія Швеця можна доволі часто зустріти у заголовках деяких українських ЗМІ. Однак вкрай мало людей знають, хто він насправді та яку роль відіграє в російсько-українській війні. Ресурс експертів розвід-спільноти США OpsLens звертає увагу на те, що Швець — не просто колишній радянський офіцер КДБ, який славиться своїми недолугими прогнозами щодо ходу війни, а й давній агент Кремля, який, використовуючи пропаганду у стилі КДБ, різними способами намагається розсварити Україну з її міжнародними партнерами. Зараз поплічник Путіна націлився на тісний зв'язок між ГУР та ЦРУ на тлі скандалу з вбивством бізнесмена Дениса Кірєєва.

Джерело: OpsLens

Що важливо знати про Юрія Швеця

Юрій Швець — це колишній радянський офіцер КДБ українського походження, який кілька років служив у Вашингтоні, округ Колумбія, ще у 1980-х роках. Після розпаду СРСР він написав книгу з критикою своїх колишніх колег із КДБ.

В результаті він потрапив під "обмеження" в Росії. Протягом року Швецю вдалося переїхати до США і врешті-решт стати громадянином Штатів. Він використав свою нову особистість, щоб просувати особисті інтереси та помститися своїм колишнім колегам за те, що вони відкинули його. Однак ця "помста" була фейковою, оскільки Швець продовжує працювати на Кремль, хоча публічно завжди критикує Путіна.

Вперше звернути на себе увагу міжнародної спільноти Юрію Швецю вдалося у 2006 році на тлі отруєння полонієм колишнього офіцера ФСБ РФ Олександра Литвиненка. Це сталося в Лондоні.

Розслідування підтвердило, що Литвиненка було вбито за викриття організованої злочинної діяльності російських спецслужб, зокрема ролі Володимира Путіна у замовленні вбивства російської журналістки та опозиціонерки Анни Політковської.

Поки весь світ зосередився на ролі Путіна в обох вбивствах, на сцені з'явився Юрій Швець, який заявив, що знає про цю справу зсередини. Він почав стверджувати, що "справжньою причиною" вбивства Литвиненка було досьє, над яким він працював разом із Швецем, про можливі британські інвестиції в Росію.

Таким чином Швець відволікав увагу міжнародної спільноти від причетності Путіна до вбивств Політковської та Литвиненка. Для самого колишнього офіцера КДБ це також був своєрідний піар на крові ворогів очільника Кремля.

Окрім того, Юрій Швець неодноразово просував наратив про те, що колишній президент США Дональд Трамп є агентом Путіна, завербованим КДБ. Жодних доказів, які б підтверджували цю "теорію", пропагандист досі не надав. Він просто вкотре намагався приєднатися до публічної дискусії, заявивши про себе, як про людину, як знає цю ситуацію зсередини.

Роль Швеця в російсько-українській війні

Не можна також не згадати про те, що Юрій Швець ще у лютому 2022 року запевняв, що Володимир Путін не готовий піти на широкомасштабне вторгнення, а ситуація в Україні стала епіцентром геополітичної боротьби між Китаєм та США.

Коли спалахнув скандал навколо вбивства бізнесмена Дениса Кірєєва, кремлівський пропагандисти почав робити все можливе, щоб розсварити між собою українські спецслужби, а також безпосередньо ГУР та ЦРУ, між якими є налагоджений діалог для обміну даними.

Як відомо, нещодавно Wall Street Journal повідомив про смерть Дениса Кірєєва, який підтримував добрі стосунки як з Росією, так і з Україною з 2014 до 2022 року. ГУР визнало, що саме він передав їм критично важливу інформацію про плани Путіна, яка дозволила Україні захистити київський аеропорт від першого нападу Росії.

Також минулого тижня Washington Post опублікувала статтю про поїздку Вільяма Бернса до України для консультацій. У статті згадувалося, що українці довіряють Бернсу, бо він попередив їх про небезпеку для київського аеропорта ще до вторгнення.

Швець бере цей приклад двох джерел розвідки, що підтверджують повідомлення, і називає це протиріччям. "Бернс розповів Україні про аеропорт чи Кірєєв?" — запитав він на своєму YouTube-каналі. "Що хорошого у нашій військовій розвідці, якщо вони не можуть відрізнити Кірєєва від директора ЦРУ Бернса?" І він повторює свою тезу до огиди протягом 45 хвилин. Швець використовує свій канал на YouTube для просування токсичної теорії змови в стилі КДБ, вдаючи, що існує суперечність між Washington Post і Wall St. Journal, - наголошують експерти OpsLens.

Іноземні аналітики звертають увагу на те, що Швець навмисно перекручує правду, відволікаючи увагу від загальної картини, а саме від того, що ГУР відіграв важливу роль у перемозі у битві за Київ.

Наразі головна мета агента Кремля, цілком ймовірно, полягає в тому, щоб створити розкол між ГУР та ЦРУ за допомогою класичної тактики КДБ, а саме шляхом об'єднання двох сюжетних ліній, які не мають реального зв'язку.

Якби Швець не був професійним шпигуном, який пройшов навчання в КДБ, його абсурдні заяви можна було б вважати безцільними теоріями змови, націленими лише на отримання переглядів та кліків. Але весь його підхід дуже схожий на тактику КДБ, відпрацьовану за століття, щоб вбити клин між союзниками, — підсумовують експерти OpsLens.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?