Південна Корея таємно передає Україні сотні тисяч боєприпасів — WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

Південна Корея таємно передає Україні сотні тисяч боєприпасів — WSJ

Південна Корея таємно передає Україні сотні тисяч боєприпасів — WSJ
Джерело:  online.ua

Південна Корея передає США сотні тисяч артилерійських снарядів, котрі потім передаються Україні.

Джерело: The Wall Street Journal

США відправляє в Україну артилерійські снаряди з Південної Кореї

Це рішення показало зміну в політиці Сеула, який у листопаді пообіцяв надати боєприпаси, але потім відмовився надавати летальну допомогу, навіть після кількох місяців прохань про це від США.

Вашингтон вперше звернувся до уряду Сеула минулого року з проханням надати артилерійські боєприпаси Україні. Обидві сторони виробили початкову конфіденційну угоду, але Корея змінила рішення після того, як інформація про це з’явилася в ЗМІ.

Згідно з конфіденційною домовленістю, Південна Корея передає снаряди до США, які організували їх відправлення в Україну.

За словами офіційних осіб США, ці рішення зробить контрнаступ ЗСУ ефективним і дозволить Білому дому відкласти важке рішення про постачання касетних боєприпасів, які заборонені договором 2010 року, до якого приєдналися понад 110 країн.

Серед тих, хто не підписав угоду, – США, Росія, Україна та Китай, а Пентагон залишив за собою можливість використовувати зброю в оборонних цілях.

Касетні боєприпаси стануть тою частиною, якої не вистачає для українського контрнаступу, щоб доповнити їх високоточні ракети середньої дальності, танки та війська. Але для тих в адміністрації, які не готові зробити такий стрибок, унітарні 155 мм снаряди відповідатимуть деяким із тих самих вимог, - сказав Майкл О'Генлон з Брукінгського інституту, незалежної вашингтонської дослідницької організації.

Що змінило рішення Південної Кореї

Зміна політики Південної Кореї сталася після того, як Вашингтон і Сеул оприлюднили спільну декларацію з питань безпеки під час візиту президента Південної Кореї Юн Сук Йоля до Вашингтона у квітні.

Ця декларація дала Сеулу більший голос у консультаціях щодо можливої американської ядерної відповіді на атаку Північної Кореї в обмін на обіцянку відмовитися від розробки власної ядерної зброї.

Під час свого візиту Юн заявив, що міжнародне співтовариство має протистояти російській агресії в Україні, і натякнув, що його уряд розглядає можливість надання летальної допомоги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?