Польща працює над механізмом обмеження видачі віз громадянам РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща працює над механізмом обмеження видачі віз громадянам РФ

Польща працює над механізмом обмеження видачі віз громадянам РФ
Джерело:  online.ua

Польща працює над розробкою концепції, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз, оскільки великі країни-члени ЄС, зокрема Німеччина, Франція та Нідерланди, виступають проти спільної заборони. Рішення з цього питання можна очікувати в найближчі тижні.

Джерело: РАР

Великі країни ЄС проти заборони видачі віз росіянам

Міністр закордонних справ Чехії, яка нині головує в Євросоюзі, Ян Ліпавскі хоче обговорити загальне призупинення видачі віз для громадян Росії на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбудеться в Празі в кінці серпня. До такого рішення закликає президент України Володимир Зеленський.

В інтерв'ю заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик заявив, що Польща виступає за продовження санкцій ЄС, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового режиму для громадян Російської Федерації. Водночас він визнав, що не всі країни Євросоюзу на це згодні.

Проти цього виступають великі країни-члени, включаючи Німеччину, Францію та Нідерланди. У зв'язку з тим, що неможливо подолати опір цих країн щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян Російської Федерації, Польща працює над новим рішенням, - сказав Вавжик.

Він додав, що польська дипломатія вже кілька тижнів веде переговори на цю тему з деякими країнами-членами та зазначив, що Литва, Латвія та Естонія, а також Чехія та Словаччина мають подібний погляд на ці питання.

Ми можемо очікувати рішення з цього питання в найближчі тижні, - сказав він.

Фото — з відкритих джерел

Заборона видачі віз росіянам

Польща вже кілька місяців не видає туристичні візи громадянам РФ. Нині їх отримують лише росіяни, які через роботу змушені перетинати польсько-російський кордон, у т.ч. водії вантажівок, дипломати, а також власники Карти поляка та члени сімей громадян Польщі та інших країн ЄС.

Чехія вирішила призупинити видачу віз для громадян Росії через день після вторгнення Росії в Україну. Заборона все ще діє і поширюється на громадян Білорусі; за винятком гуманітарних випадків. Заборона діє до кінця березня 2023 року

Цього тижня міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу оголосив, що уряд Естонії вирішив обмежити в'їзд до країни для громадян Російської Федерації, які мають естонські шенгенські візи.

Також цього тижня латвійський парламент прийняв резолюцію, в якій говориться, що Росія є країною-спонсором тероризму, і закликає країни-члени ЄС якомога швидше припинити видачу в'їзних і туристичних віз громадянам Росії та Білорусі.

Раніше, 5 серпня, посольство Латвії в Росії повідомило про припинення видачі віз громадянам Росії на невизначений термін. Єдиним винятком є поїздка у зв'язку з похоронами близької людини.

У Фінляндії тривають дебати про обмеження видачі туристичних віз громадянам Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?