Посли G7 склали список нових вимог до команди Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли G7 склали список нових вимог до команди Зеленського

Посли G7 склали список нових вимог до команди Зеленського
Джерело:  online.ua

Посли країн G7 закликали команду українського лідера Володимира Зеленського доопрацювати реформи в Україні з урахуванням найкращого досвіда інших європейських країн. Зокрема, від Києва чекають законодавчих і конституційних змін, які забезпечать незворотність цих реформ.

Джерело: заяву послів в Twitter

Представники "Великої сімки" нагадали Києву про зобов'язання, які взяла на себе Україна, підписавши Європейську хартію місцевого самоврядування.

"З метою консолідації принципів місцевого самоврядування та субсидіарності та забезпечення незворотності цих реформ Україна повинна здійснити законодавчі та конституційні зміни, погоджені з органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими сторонами в процесі конструктивних консультацій", - йдеться в заяві послів.

Що вимагають посли G7

Посли Великої сімки склали список змін, які необхідно впровадити українській владі для гармонізації реформи в Україні з найкращим досвідом інших європейських країн. Вони вимагають:

  • визначити обсяги повноважень місцевого самоврядування, що передбачають управління значною частиною справ громади;

  • чітке розмежувати повноваження і відповідальність між різними рівнями;

  • забезпечити пропорційність і законність нагляду за місцевим самоврядуванням з боку центральних органів влади;

  • оснастити органи місцевого самоврядування відповідним законодавчим інструментарієм для забезпечення його повноважень;

  • надати органам місцевого самоврядування правовий статус юридичної особи для прозорості і гарантованості їх діяльності, а також для запобігання корупції.

  • забезпечити органи місцевого самоврядування відповідними фінансами і стабільної основою, уникаючи необґрунтованих фінансових рішень.

Вимоги G7 - список

Як проходить реформа децентралізації в Україні

Реформа децентралізації в Україні була запущена ще в 2014 році. Володимир Зеленський і його команда після приходу до влади підтримали її.

Суть реформи - створення на території України невеликих ОТГ, кожна з яких об'єднає міські, селищні чи поселкові ради. У минулому році в Україні в результаті реформи децентралізації були створені 1469 територіальних громад замість 11,5 тисяч і створені 136 районів замість 490.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?