Посол України дорікнув Німеччині за страусину політику щодо українців
Категорія
Політика
Дата публікації

Посол України дорікнув Німеччині за страусину політику щодо українців

Посол України дорікнув Німеччині за страусину політику щодо українців
Джерело:  online.ua

Посол України Андрій Мельник обурений відмовою Бундестагу створити меморіал українським жертвам нацизму в Берліні. Він вважає, що своїми дії влада ФРН посилає помилковий сигнал Києву і ставить під загрозу взаєморозуміння між народами Німеччини і України. 

Джерело: RND

"Ми, українці, дуже розчаровані тим, що Бундестаг відхилив наше прохання про зведення в Берліні меморіалу українським жертвам нацизму, хоча в той же час був встановлений окремий меморіал польським жертвам війни. Українці раді за своїх польських друзів, але не можуть зрозуміти подвійних стандартів німецької меморіальної політики ", - звернувся Мельник до німецького парламенту.

Дипломат нагадав владі ФРН, що проти гітлерівської Німеччини заради звільнення Європи від нацистської тиранії в складі Червоної армії воювали понад 6 млн , українців ще 250 тисяч - у військах союзників. Понад 3 млн українців загинули на полі бою або стали військовополоненими, були замучені, піддалися тортурам. Всього жертвами нацизму стали не менше 8 млн жителів України, при цьому з них були вбиті 5 млн мирних людей, включаючи 1,6 млн українських євреїв. Крім того, понад 2,3 млн українців були вивезені в Третій рейх на примусові роботи, де їх перетворили на рабів.

"Німецька громадськість мало знає про ці величезні людські втрати. З існуючих білою плямою в німецькій культурі пам'яті необхідно терміново розібратися. Саме тому Україна закликає парламент Німеччини прийняти справедливе рішення про створення власного меморіалу на видному місці в федеральній столиці, щоб віддати данину пам'яті мільйонам українських жертв нацизму ", - підкреслив посол.

Мельник також додав, що Україна, як головна арена Другий мовой війни, була окупована і спустошена Вермахтом до 1944 року. Він попередив, що відмова українцям у власному пам'ятнику ставить під загрозу взаєморозуміння між народами і посилає Києву помилковий сигнал.

"Ця сумнівна страусина політика повинна бути виправлена", - підсумував посол.

Друга світова війна - втрати України

Друга світова війна увійшла в історію як наймасштабніший збройний конфлікт за весь час існування людства. Тоді вперше застосували ядерну зброю, та скоїли тяжкі воєнні злочини і злочини проти людяності, в числі яких Голокост. За роки Другої світової, як свідчать історичні дані, загинули близько 80 млн людей, дві третини з яких були цивільними особами.

За даними Українського інституту національної пам'яті, Україна у Другій світовій війні:

  • понесла демографічні втрати, які оцінюються в 8-10 млн осіб;

  • понесла матеріальні втрати - понад 45% від збитків за все СРСР під час Другої світової війни;

  • отримала майже 700 зруйнованих міст, також було знищено 28 тисяч сіл і спалено близько 320 тисяч господарств;

  • зазнала один з найжорстокіших ударів нацистів - вони знищили 1,5 млн українських євреїв і 20 тисяч ромів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?