Прем’єр Косова назвав "надмірною" критику США через події на півночі країни
Категорія
Світ
Дата публікації

Прем’єр Косова назвав "надмірною" критику США через події на півночі країни

Прем’єр Косова назвав "надмірною" критику США через події на півночі країни
Джерело:  online.ua

Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті вважає, що критика його країни з боку Сполучених Штатів на тлі заворушень у північних муніципалітетах через суперечливі місцеві вибори була "надмірною реакцією".

Джерело: Politico

Прем’єр Косова назвав "надмірною" критику США через події на півночі країни

На думку косовського прем’єра, у випадку ситуації на півночі Косова йдеться про "невелику різницю у підходах" Приштини й Вашингтона.

І я вважаю, що роздуми про санкції проти Косова видаються непропорційними і несправедливими. Я був здивований, – сказав Курті в кулуарах конференції GLOBSEC у Братиславі.

Він додав, що був би готовий зустрітися з президентом Сербії Александаром Вучичем для обговорення ситуації, якщо така зустріч буде влаштована, та водночас заявив, що Захід займається "певним умиротворенням" Белграда, через що нинішня ситуація й виникла.

Як відомо, США та ЄС різко розкритикували Косово через рішення примусово призначити етнічних албанців мерами у муніципалітетах, де більшість населення становлять серби, незважаючи на те, що явка виборців на нещодавніх місцевих виборах становила менше 4%.

Під час сутичок серби закидали миротворчі сили НАТО, які забезпечували порядок на тлі заворушень, запалювальними пристроями, камінням і пляшками. 30 солдатів KFOR, в тому числі 19 угорців і 11 італійців, отримали поранення. Постраждали також 53 серби.

Що відомо про ситуацію у Звечанах

Напруга у місті посилилася після того, як члени просербської місцевої партії "Сербський список" відмовились виконувати розпорядження миротворців відійти від будівлі муніципалітету, і прорвали кордон поліцейських і миротворців.

Реагуючи на їхні дії, солдати НАТО вирішили застосувати світло-шумові гранати, також, як стверджують місцеві ЗМІ, вогнепальну зброю.

Не можна також не згадати про те, що декілька днів тому в кількох муніципалітетах на півночі Косова виникли сутички: поліцейські вдалися до застосування сльозогінного газу і водометів з метою розгону сербських протестувальників.

Причиною стала відмова місцевих сербів брати участь у регіональних виборах у квітні та визнавати їхні результати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?