Президент Чехії Земан виступив з безпрецедентною заявою на користь Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Чехії Земан виступив з безпрецедентною заявою на користь Росії

Президент Чехії Земан виступив з безпрецедентною заявою на користь Росії
Джерело:  online.ua

Президент Чехії Мілош Земан несподівано для всіх відмовився визнавати Росію причетною до вибухів на складах зброї під Врбетіце. Але він "серйозно" відноситься до версії слідства про причетність російських спецслужб до вибухів, хоч і вважає звинувачення "несерйозними".

Джерело: Facebook президента Чехії

Земан підкреслив, що первинна версія слідства полягає в тому, що вибух був викликаний "непрофесійними маніпуляціями". Але запевнив, що якщо причетність РФ до вибуху буде встановлена, то Росії доведеться заплатити "за цей можливий терористичний акт".

"Можу заявити, що в звіті служби безпеки немає ніяких доказів або доказів того, що два агенти знаходилися в районі Врбетіце, це означає, що підозри в їх участі несерйозні. Давайте без істерики і домислів почекаємо результатів розслідування , а тоді вирішимо ", - сказав Земан.

При цьому Земан зазначив, що сам факт пересування двох російських агентів на чеській території викликає занепокоєння.

"Навіщо були тут двоє росіян, яких підозрювали в отруєнні Скрипалів? Вже точно вони не були тут у відпустці", - сказав президент Чехії.

Але чеський глава попередив, що якщо підозра щодо Росії не підтвердиться, то це буде мати "серйозні наслідки для внутрішньополітичного життя" країни.

Дипломатичний скандал між Чехією і Росією - що відомо

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СЗР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році, в результаті яких було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули дві людини.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася жорсткішою, ніж очікувалося. Уряд вже прийняв рішення виключити російську державну компанію Росатом з майбутнього тендеру на добудову атомної електростанції Дуковани, який оцінюється майже в 6,5 млрд доларів.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов’язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучою відповіддю за вибух в Врбетіце.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?