Президент Чорногорії розкритикував ЄС через російський вплив на Балканах
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Чорногорії розкритикував ЄС через російський вплив на Балканах

Президент Чорногорії розкритикував ЄС через російський вплив на Балканах
Джерело:  online.ua

Чорногорський президент Міло Джуканович висловив думку, що Росія отримала можливість поширити свій вплив на Західних Балканах за рахунок Європейського Союзу. Він вважає, що це спричинило те, що регіон став "платформою" для антиєвропейської політики. Джуканович перебуває на другому терміні на посаді президента Чорногорії.

Джерело: AP

Росія просто увійшла у відкритий простір, залишений Європейським Союзом. Європейський Союз протягом останніх 10 років не знав, що робити із Західними Балканами, а Росія знала. Вона розбудувала свою мережу на Балканах, – заявив політик.

Що відомо про президентські вибори у Чорногорії

Джуканович також заявив, що підтримка ЄС та НАТО є ключовою для забезпечення безпеки та процвітання Чорногорії. Він звинуватив опозиційні сили у тому, що вони грають на російську карту та намагаються зруйнувати європейський шлях країни. У своїй передвиборчій програмі Джуканович обіцяв продовжити роботу з інтеграції Чорногорії до Європейського Союзу та НАТО, а також розвивати економіку та соціальну сферу країни.

На думку експертів, представник нової партії "Європа зараз" Яків Мілатович став фаворитом на виборах президента Чорногорії, де він бореться проти нинішнього президента Міло Джукановича на другий термін.

Раніше Мілатович обіймав посаду міністра економіки Чорногорії з грудня 2020 по квітень 2022 року та висловив свою підтримку країні у її прагненні стати членом Європейського Союзу. Проте Джуканович стверджує, що політика правлячої більшості свідчить про зворотне.

У першому турі президентських виборів, що відбувся 19 березня, Міло Джуканович, який обіймає переважно церемоніальну посаду президента Чорногорії з 2018 року, отримав найбільшу кількість голосів.

Проте аналітики в Чорногорії вважають, що його конкурент у другому турі виборів, 36-річний колишній міністр економіки Яков Мілатович, має хороші шанси на перемогу, оскільки його підтримують інші кандидати та політичні партії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?