Президент Румунії закликав Україну переглянути закон про нацменшини
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Румунії закликав Україну переглянути закон про нацменшини

Президент Румунії закликав Україну переглянути закон про нацменшини
Джерело:  online.ua

Президент Румунії Клаус Йоганніс попросив президента України Володимира Зеленського переглянути закон про нацменшини під час телефонних переговорів 4 січня.

Джерело: Офіс президента Румунії

Румунія закликала Україну переглянути закон про нацменшини

Президент Румунії детально посилався на нещодавно ухвалений Україною закон про національні меншини, який викликав занепокоєння та невдоволення румунської влади та представників румунської громади в Україні, - йдеться у заяві.

Зазначається, що Йоганніс попросив Зеленського швидко знайти рішення для вирішення та усунення цих проблем.

У цьому сенсі президенти домовилися, що найближчим часом міністри закордонних справ двох країн проведуть дискусії щодо двостороннього вирішення зазначених питань.

За повідомленням Офісу президента Румунії, Зеленський висловив свою повну відкритість до пошуку рішень, щоб румунська громада в Україні користувалася, такими ж правами, якими користується українська громада в Румунії.

13 грудня Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний Закон №8224 про національні меншини (спільноти) України.

Закон закріпив визначення «національні меншини (спільноти)», їхні права, свободи та обов'язки.

Румунське МЗС висловило жаль з приводу прийняття закону.

Викликає жаль і те, що закон був ухвалений за відсутності відповідних консультацій із представниками румунської громади в Україні, як того вимагала румунська сторона. Міністерство закордонних справ закликає українську владу проконсультуватися з Венеціанською комісією ще на цьому етапі та повністю виконати її рекомендації, враховуючи, що закон передбачає шестимісячний термін для набуття ним чинності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?