Президент Сербії наказав привести армію в стан найвищої боєготовності — що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Сербії наказав привести армію в стан найвищої боєготовності — що відбувається

Президент Сербії наказав привести армію в стан найвищої боєготовності — що відбувається
Джерело:  online.ua

26 травня президент Сербії Александр Вучич наказав привести підрозділи сербських збройних сил до бойової готовності найвищого рівня.

Джерело:  НОВОСТИ

У Сербії наказали привести армію в стан найвищої боєготовності

У підписаному Вучичем указі йдеться про те, що армія повинна негайно рухатися в напрямку адмінмежі з Косовом і Метохією.

Зазначається, що президент ухвалив таке рішення через неспокійну ситуацію на півночі Косова.

Окрім того, наголошується, що 26 травня десятки косовських сербів зібралися на подвір'ях трьох муніципальних адмінбудівель на півночі Косова у муніципалітетах Зубін-Поток, Лепосавич і Звечан, щоб не допустити нових мерів-албанців, які склали присягу, до виконання своїх обов'язків, повідомляє Prishtina Insight. Серби бойкотували останні вибори у Косові та вважають їх результат нелегітимним.

За словами журналістів, учасники акцій протесту уже встигли збудувати барикади, які не дозволяли новим мерам увійти до муніципальних будівель.

Також повідомляється, що до адмінбудівлі муніципалітету Лепосавич стягнули важку техніку.

Згодом косовська поліція почала розганяти сербських протестувальників за допомогою сльозогінного газу, на місці було чути постріли та вибухи, лунала сирена. Поліція оголосила, що допомагає новообраним мерам реалізувати своє право працювати в офіційних муніципальних будівлях.

Що відомо про результати останніх перемовин Косова та Сербії

3 травня офіційно стало відомо, що лідерам Косова і Сербії не вдалося домовитися про те, як знизити напруженість у районах, де більшість населення становлять серби.

Я ще раз висловив нашу серйозну стурбованість ситуацією на півночі Косова після нещодавніх проміжних виборів із дуже низькою явкою... На жаль, сьогодні лідери не змогли домовитися. І я боюся, що ми опинимося в критичній ситуації. Переговори мають бути продовжені найближчим часом, — повідомив шеф європейської дипломатії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?