Президентом Перу став сільський вчитель після імпічменту лідера-корупціонера
Категорія
Світ
Дата публікації

Президентом Перу став сільський вчитель після імпічменту лідера-корупціонера

Президентом Перу став сільський вчитель після імпічменту лідера-корупціонера
Джерело:  online.ua

На президентських виборах у південноамериканському Перу селянин Педро Кастільйо обійшов професійних політиків і здобув перемогу завдяки підтримці бідних верств населення.

Джерело: Deutsche Welle

За оприлюдненими даними, Кастільйо балотувався як представник лівої партії “Вільне Перу”. Раніше він працював сільським вчителем і не мав відношення до політики.

Головною опоненткою кандидата-лівака стала Кейко Фухіморі, яка представляла правопопулістську партію “Народна сила”. Вона - донька одного з попередніх президентів Перу Альберто Фухіморі, якого засудили одразу за низку злочинів.

Фухіморі став перш за все відомий як авторитарний державний лідер, який намагався боротися з лівим рухом силою. За його президентства у країні діяли так звані “ескадрони смерті” - озброєні групи силовиків, які буквально займалися репресіями, спецопераціями й тортурами захоплених нібито прихильників лівих сил.

Також цей експрезидент, донька якого ледь не отримала владу в країні, прославився своєю національністю. Фухіморі - перший у світі японець, який очолив державу, але не належав до імператорської родини.

У 2000 році він здійснював візит у Бруней, однак так і не повернувся до Перу. Там його відсторонили від посади через підозри у злочинах.

Кілька років потому (після невдалих спроб отримати посади в Японії, а також балотуватися на нові вибори в Перу) експрезидента заарештували в Чилі й екстрадували. Перуанська влада засудила його за “ескадрони смерті” та корупцію до 25 років ув’язнення.

Останнього ж президента Перу Мартіна Віскаррі відстороними завдяки процедурі імпічменту у листопаді 2020 року. Конгрес звинуватив державного лідера у хабарництві. Це спровокувало нові вибори вже цьогоріч.

Вибори в Перу

За підсумками другого туру Кастільйо отримав 50,12% голосів виборців. Кейко Фухіморі намагалася оскаржити результати, однак пізніше була вимушена визнати поразку на голосуванні. Утім, донька авторитарного президента все одно заявила, що тисячі голосів у неї було вкрадено.

Колишній сільський вчитель отримав перемогу завдяки лівим популістським гаслам. Наприклад, він пообіцяв виборцям взяти під контроль медіа, буквально побудувати у країні соціалізм, розпустити Конституційний суд, націоналізувати газовидобувну галузь, провести реформи - конституційну та пенсійну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?