Психологічна регенерація: що допоможе українцям ментально вистояти під час війни
Категорія
Україна
Дата публікації

Психологічна регенерація: що допоможе українцям ментально вистояти під час війни

Психологічна регенерація: що допоможе українцям ментально вистояти під час війни
Джерело:  online.ua

Найефективніші способи психологічної регенерації та правила інформаційної гігієни у період війни обговорювали у дев’ятому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Доктор психології Мосійчук поцікавився у співрозмовників, що потрібно зробити українцям, які наразі переживають наймоторошніші дні свого життя, для повноцінної психологічної регенерації.

Є дуже проста річ. Складна, можливо в тому, щоб її втілити в життя, але вона називається просто – це норма життя на цей час. Любі українці, треба просто знати для себе, що є і має бути якийсь план розвитку себе навіть в таких умовах. Тобто все одно мають бути цілі, дуже прості, цілі на один день чи на кілька днів. Але вони мають бути зрозумілими, ясними і такими, що їх можна було б досягнути реально в тих умовах, в яких знаходиться людина, - озвучив свою пораду Віталій Луньов.

За його словами, насамперед йдеться про те, щоб дбати про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких, а також не забувати про саморозвиток.

Хоча ці речі здаються банальними, однак насправді вони є дуже сильними, оскільки структурують людську когнітивну, метакогнітивну діяльність.

Вкрай важливо почати дізнаватися нову цікаву та корисну інформацію, яка не пов’язана з війною й розвиватися далі на тому рівні можливостей, який у вас є.

Для чого? Для того, щоб відчувати смак життя. Щодня потрібно ставити конкретні цілі і дуже прості способи їх досягнення... Є таке правило, яке я колись почув від професора Швалба (український професор та доктор психологічних наук Юрій Михайлович Швалб — ред.). Він казав так: «Коли ти стоїш на шаховій дошці — ти неминуче стаєш частиною гри». Тобто все одно тебе будуть кудись пересувати, як завгодно тобою будуть грати. Саме тому, головне зараз – вийти поза межі гри, — наголошує Луньов.

Він також звертає увагу на те, що гра, яка зараз відбувається, є насамперед пропагандистсько-інформаційного змісту, і тому вона найбільше спрямована на атрибутивні стилі.

Або надмірний оптимізм, який потім приводить людину до дуже великого розпачу, печалі, втрати віри в себе, в державу. Або ж неймовірний песимізм, який взагалі вбиває будь-яку можливість жити. Отака крайня форма думки може бути. Тому так важливо займатися собою, своїми близькими, хобі, здоров’ям, освітою, речами, які можуть бути простими для виконання, але найголовніше, щоб людина щодня щось робила, — підсумовує академік Луньов.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?