Путін дав дозвіл на передачу бойовикам "Бук", з якого збили MH17 — розслідувачі
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін дав дозвіл на передачу бойовикам "Бук", з якого збили MH17 — розслідувачі

Путін дав дозвіл на передачу бойовикам "Бук", з якого збили MH17 — розслідувачі
Джерело:  online.ua

Розслідувачі збиття рейсу MH17 заявили, що президент РФ Володимир Путін міг дати дозвіл на переміщення зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого збили літак.

Джерело: звіт Спільної слідчої групи (JIT)

JIT опублікувала докази причетності РФ до збиття MH17

JIT опублікували перехоплення ймовірної телефонної розмови Президента РФ з так званим головою «ЛНР» у 2017 році Ігорем Плотницьким.

Плотницький звертається до Путіна «господин президент».

У звіті вказано, що є конкретна інформація про те, що прохання сепаратистів було передано президенту і що це прохання було задоволено.

Невідомо, чи згадується в запиті система Бук. Трохи пізніше з'являються більш важкі системи ППО, зокрема "Бук", з якого збили MH17. Хоча ми говоримо про вагомі докази, високої планки повних і переконливих доказів не досягнуто. Крім того, президент користується імунітетом на посаді глави держави, - вказано у звіті.

Розслідувачі мають запис телефонної розмови між так званим головою Криму Сергієм Аксьоновим та Ігорем Гіркіним, ватажком сепаратистів.

Аксьонов каже, що "рішення про надання йому зброї залишається за президентом. Рішення навіть відкладається на тиждень, тому що є тільки один, хто його приймає, людина, яка зараз перебуває на саміті у Франції". Саме тоді, 5 і 6 червня 2014 року, Путін перебував у Франції на святкуванні Дня висадки союзників під час Другої світової.

Зброя, з якої "Бук" збив MH17, надійшла з Російської Федерації разом з екіпажем. Кожен, хто зробив свій внесок у розгортання ЗРК, несе відповідальність за збиття МН17. І хоча точні дії екіпажу під час запуску ракети "Бук" невідомі, як і невідомо, хто віддав наказ стріляти, - сказав Девід Маклін, помічник комісара федеральної поліції Австралії.

На пресконференції розслідувачі сказали, що попри "явні ознаки", докази причетності Путіна та інших російських посадовців є недостатньо чіткими, аби потягнути за собою кримінальну відповідальність, тож розслідування у справі завершують без висунення нових обвинувачень.

Нагадаємо, що 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги оголосив рішення стосовно чотирьох обвинувачуваних у справі про знищення 17 липня 2014 року літака Малайзійських авіаліній.

До довічного позбавлення волі засуджено Леоніда Харченка, Сергія Дубінського та Ігоря Гіркіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?