Путін зробив неочікувану заяву про Нагірний Карабах
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін зробив неочікувану заяву про Нагірний Карабах

Путін зробив неочікувану заяву про Нагірний Карабах
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін вперше озвучив свою позицію щодо територіальної приналежності Нагірного Карабаху. Глава Кремля несподівано для всіх визнав, що Карабах - це територія Азербайджану. Путін запевнив, що не надавав військову допомогу Вірменії у війні з Азербайджаном, а зараз ввів на карабахську територію своїх миротворців, щоб "допомогти" врегулювати конфлікт. Згадав Путін і претензії офіційного Єревану, який не дочекався військової допомоги від російського союзника і тому, як вважають вірмени, програв у війні. Російський глава нагадав вірменській владі, що на територію Вірменії ніхто не зазіхав, а Договір про колективну безпеку передбачає взаємну допомогу в разі агресії відносно території країни-союзника. З такою гучною заявою Путін виступив 22 листопада в ефірі федерального російського телеканалу, передає ONLINE.UA.

"З точки зору міжнародного права Нагорний Карабах і всі прилеглі до нього райони є частиною території Азербайджану. Договір про колективну безпеку передбачає взаємну допомогу в разі агресії відносно території країни - учасниці даного договору. На територію Вірменії ніхто не зазіхав, в зв'язку з чим у Росії не було ніякого права брати участь безпосередньо в бойових діях ", - поставив Путін точку в питанні Карабаху.

Нагадаємо, 10 листопада лідери Росії, Вірменії та Азербайджану підписали угоду, яка передбачає виведення вірменських військ з більшої частини території Нагірного Карабаху, введення туди російських миротворців, а також будівництво сухопутної дороги між Нахічевань і основною територією Азербайджану. Цей план повністю відповідає вимогам Баку по врегулюванню конфлікту. В Азербайджані назвали цей мирний договір перемогою у війні. Жителі Вірменії розцінили домовленості як капітуляцію і зрада з боку прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Вірмени вважають, що він "здав" Карабах і вимагають його негайної відставки.

Сам Пашинян виправдовується за визнання поразки. Він пояснює, що якби не підписав мирний договір, то 20-тисячна армія Карабаху виявилася б в оточенні. Пашинян підкреслив, що, підписуючи цей документ, він прекрасно розумів, що ставить під загрозу своє власне життя, але пішов на це ряди солдатів. При цьому він зазначив, що угода не передбачає остаточного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту, а лише припиняє війну в регіоні.

Як відомо, в підписанні мирного договору щодо Нагірного Карабаху брав участь і Путін. Відповідно до документа в регіон вводяться біля двух тисяч російських "миротворців" для збереження стабільності в регіоні. При цьому функції російських військових, які будуть здійснювати миротворчу місію в Карабасі не конкретизовані. Зокрема, в Кремлі не знають, уповноважені російські миротворці в Нагірному Карабасі застосовувати зброю для забезпечення домовленостей між Вірменією і Азербайджаном.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна відмовляється стверджувати мирний план України по Донбасу. У Кремлі вимагають, щоб Київ вніс закон про особливий статус ОРДЛО до Конституції України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?