Ремонт Північних потоків коштуватиме РФ близько 500 млн доларів — NYT
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ремонт Північних потоків коштуватиме РФ близько 500 млн доларів — NYT

Ремонт Північних потоків коштуватиме РФ близько 500 млн доларів — NYT
Джерело:  online.ua

За попередніми оцінками фахівців, ремонт пошкоджених ділянок російських газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2" обійдеться приблизно у 500 млн доларів.

Джерело:  The New York Times

Що відомо про пошкодження Північних потоків 

Видання посилається на поінформоване джерело, за словами якого, один кошторис ремонту обох газогонів складає близько 500 млн доларів.

Також повідомляється, що наразі російські фахівці вивчають тривалий вплив солоної води на пошкоджені труби газогонів.

Наразі більшість країн ЄС вважають саме РФ організатором підривів на власних газогонах.

Видання зазначає, що інцидент не приніс Росії однозначних вигод, адже та й далі мусить платити Україні за транзит газу, вже не може використовувати аргумент про дешеве блакитне паливо для впливу на Німеччини й буде змушена витратитись на ремонт "Північних потоків".

Водночас через диверсію на газогонах призвів до зростання цін на газ у Європі щонайменше до весни 2023 року, що могло спонукати європейські країни підштовхувати Україну до переговорів про швидке завершення війни.

Той факт, що одна з труб "Північного потоку-2" залишається неушкодженою, також означає, що в умовах енергетичної кризи Німеччина може змінити курс і дозволити цій трубі почати перекачувати газ, - підкреслюють автори матеріалу.

Між тим віце-прем'єр-міністр Росії Олександр Новак заявив, що РФ готова відновити поставки газу в Європу трубопроводом "Ямал-Європа".

Європейський ринок залишається актуальним, оскільки дефіцит газу зберігається, і у нас є всі можливості для відновлення поставок. Наприклад, трубопровід Ямал-Європа, який був зупинений з політичних причин, залишається незадіяним, - заявив Новак.

Поставки трубопроводом "Ямал-Європа" зазвичай відбуваються у західному напрямку, але з грудня 2021 року трубопровід переважно працює в реверсному режимі, оскільки Польща відмовилася від закупівель у Росії на користь використання газу, що зберігається в Німеччині.

У травні Варшава розірвала угоду з Росією після того, як раніше відхилила вимогу Москви платити в рублях.

Російський постачальник "Газпром" у відповідь припинив постачання, а також заявив, що більше не зможе експортувати газ через Польщу після того, як Москва ввела санкції проти фірми, яка володіє польською ділянкою газопроводу "Ямал-Європа".

Новак також підтвердив, що Москва обговорює додаткові поставки газу через Туреччину після створення там хабу.

Він також повідомив, що РФ розраховує, що в 2022 році відвантажить в Європу 21 мільярд кубометрів скрапленого природного газу.

Цього року ми змогли значно збільшити поставки СПГ в Європу. За 11 місяців 2022 року вони зросли до 19,4 млрд кубометрів, до кінця року очікується 21 млрд кубометрів, - наголосив міністр.

Він також заявив, що Росія домовилася з Азербайджаном про збільшення поставок газу для його внутрішнього споживання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?