Резніков відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ за завищеними цінами
Категорія
Україна
Дата публікації

Резніков відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ за завищеними цінами

Резніков відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ за завищеними цінами
Джерело:  online.ua

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував розслідування журналістів про нібито купівлю харчів для ЗСУ за завищеними цінами.

Джерело: Олексій Резніков

Резніков прокоментував матеріали ЗМІ про харчування військових

Міністр повідомив, що особисто представить інформацію з документами народним депутатам на засіданні профільного комітету за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ.

  • Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів.

Оборонне відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі.

  • Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця.

Цей раціон має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів. Постачальники гарантують забезпечення добового раціону за певну суму.

У 2022 році ця сума складала 120 грн. на військовослужбовця за добу. Цього року Міноборони отримало пропозиції постачальників у діапазоні від 151 до 162 грн. на добу.

У результаті проведення переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу складає 145,8 грн. Номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Особливість контрактів Міноборони в тому, що вони укладаються з постачальниками послуг на рік вперед за фіксованою ціною.

  • Пояснення щодо яєць.

Резніков зазначив, що коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у 7 постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 грн. до 90,6 грн. за десяток.

Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю – це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставки у Львів чи під Бахмут.

Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн. за штуку.

Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник. Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю.

«Яйця по 17 за штуку» Міноборони не закуповувало і не планує.

  • Чому це виринуло зараз?

Публічне вкидання інформації про начебто завищені у 2-3 рази ціни почалося ще в середині минулого тижня. Тобто не після, а до Рамштайну, саме коли тривало уточнення домовленостей.

Резніков зазначив, що той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум - вчинив службовий злочин.

Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви.

Оскільки жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, найочевиднішою ціллю виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у дуже відповідальний момент.

Так чи інакше, щоб зняти усі питання, я гарантую абсолютну прозорість Міноборони для правоохоронців. На моє прохання голова Комітету Олександр Завітневич запросив на засідання представників НАБУ та ДБР, щоб усі були «на одній сторінці».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?