РФ звинуватила свого шпигуна в наркодилерстві для його екстрадиції з бразильської в’язниці
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ звинуватила свого шпигуна в наркодилерстві для його екстрадиції з бразильської в’язниці

РФ звинуватила свого шпигуна в наркодилерстві для його екстрадиції з бразильської в’язниці
Джерело:  online.ua

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що Росія сфабрикувала проти свого шпигуна ГРУ Сергія Черкасова справу про торгівлю наркотиками, щоб вимагати його екстрадиції з Бразилії, де він ув'язнений на 15 років. Раніше він намагався влаштуватись стажером у Гаазький суд, але був викритий.

Джерело: Bellingcat

РФ намагається витягнути свого шпигуна з бразильської тюрми

Журналісти повідомили, що 36-річного чоловіка із бразильським паспортом на ім’я Віктора Мюллера Феррейри заарештували співробітники бразильської служби безпеки в аеропорту Сан-Паулу у квітні 2022 року.

Нідерланди передали Бразилії інформацію, що він насправді Сергій Черкасов, таємний шпигун зовнішньої військової розвідки ГРУ Росії, який намагався проникнути до Міжнародного кримінального суду в Гаазі як стажер.

Тепер Москва намагається його повернути. У липні 2022 року російські слідчі органи звернулися до влади Бразилії з проханням про екстрадицію ув'язненого росіянина.

Російська влада стверджувала, що Черкасов не був таємним шпигуном ГРУ, а злочинцем, який переховувався від російського правосуддя. Черкасов нібито керував мережею контрабанди героїну в Росії на початку 2010-х років.

Щоб підкріпити цю заяву, російська влада надала Бразилії десятки сторінок обвинувальної документації та судово-медичних показань під присягою, в яких стверджувалося, що Сергій Черкасов був частиною злочинної групи, яка займалася контрабандою наркотиків з Афганістану через Таджикистан і продавала їх бандам у Росії між 2011 і 2013 роками, - пишуть розслідувачі.

Повідомляється, що Черкасов зізнався у цих злочинах і просив передати його Росії.

Проте це видається неправдоподібним, оскільки злочин, за який його розшукують у Росії, вимагатиме від нього більшого терміну (20 років), ніж він мав би просидіти за свої фальшиві документи в Бразиліі (де Черкасов засуджений до 15 років ув'язнення).

Спроби російських спецслужб повернути своїх невдалих агентів за кордоном шляхом фабрикації кримінальних звинувачень проти них — таким чином конкуруючи з іншими країнами за їхню опіку — не є новим явищем і безуспішно переслідувалося в минулому.

Якщо Верховний федеральний суд Бразилії схвалить екстрадицію, дозвіл на це має ухвалити президент Бразилії Жаїр Болсонару, який залишатиметься на посаді до 1 січня.

Він зможе прийняти рішення до того, як його наступник Луїс Інасіу Лула да Сілва вступить на посаду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?