Річниця трагедії літака МАУ: Зеленський оприлюднив заяву
Категорія
Політика
Дата публікації

Річниця трагедії літака МАУ: Зеленський оприлюднив заяву

Річниця трагедії літака МАУ: Зеленський оприлюднив заяву
Джерело:  online.ua

Пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України" був збитий у небі над Іраном рівно рік тому, 8 січня 2020 року. Трагедія фактично відзначила початок вкрай неоднозначного року — як для України, так і для всього світу в цілому. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційні деталі катастрофи та заяву президента Володимира Зеленського.

Інцидент стався вранці, коли літак піднявся у повітря з аеропорту Тегерана. Його вразили дві ракети, які, як стверджує іранська сторона, випустили помилково.

Січень 2020 року — це період загострення відносин Ірану та США. Американські сили вбили ракетним урядом одного з військових лідерів ісламської країни — генерала Касема Сулеймані. Натомість іранські сили завдали удари по військових базах опонента.

Водночас президент Зеленський звернув увагу на неможливість помилки в такому вигляді, як її описав Тегеран.

"Вже ні в кого немає сумнівів у тому, що двома ракетами були злочинно забрані життя 176 мирних людей на борту мирного літака. Не знати тоді, що в повітрі саме пасажирський літак, було неможливо. Не зрозуміти, що перша ракета вразила зовсім не військову ціль, також було неможливо. Це вже аксіоматичні дані. Це те, що вдалося дуже швидко встановити завдяки професійній роботі наших спеціалістів з безпеки, експертів і дипломатів. Це те, з чим абсолютно погоджується світова спільнота", - оголосив він.

Він додав, кожен винний у трагедії має бути покараний. Серед жертв збиття літака — іранці, канадці, афганці, шведи, британці. Українці на борту складали екіпаж з 9 фахівців, а також були присутні двома пасажирами.

Катастрофа стала наймасштабнішою в історії української авіації.

"Найменше, що могла зробити держава для вшанування пам'яті наших людей, це відзначити їх званнями Героїв України. Назавжди закарбувати прізвища героїв у нашій історії. Зовсім скоро матимемо пам'ятне місце, куди могли б прийти родичі, близькі загиблих, просто громадяни", - додав Зеленський.

Він пояснив, переговори тривають, офіційний Київ зробить всю необхідну роботу, скільки б вона не потребувала часу.

Як повідомляв ONLINE.UA, українська сторона отримала від уряду Ірану проєкт технічного звіту про обставини катастрофи пасажирського літака МАУ. Його передали лише з п’ятої спроби, як уточнили в Міністерстві закордонних справ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?