Росія обійшла санкції для придбання компонентів іранських дронів — ISW
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія обійшла санкції для придбання компонентів іранських дронів — ISW

Росія обійшла санкції для придбання компонентів іранських дронів — ISW
Джерело:  online.ua

Невдалі санкції проти поставок компонентів зброї Ірану, ймовірно, сприяли здатності Росії обійти західні санкції та придбати компоненти для бойових безпілотників через військову співпрацю з Іраном. Про це повідомляють аналітики з американського Інституту вивчення війни.

Джерело: ISW

Росія змогла обійти санкції

Росія змогла обійти західні санкції та придбати компоненти для іранських безпілотників.

5 лютого офіційні особи США заявили, що Росія та Іран продовжують плани по будівництву іранського заводу безпілотників на російській території. Це вже другий такий випадок.

У травні 2022 року Іран відкрив завод з виробництва безпілотників у Таджикистані, який Росія може використовувати для отримання компонентів або закупівлі виготовлених безпілотників для використання проти України в обхід міжнародних санкцій.

Минулого року стало відомо, що 82% іранських безпілотників Shahed-131, Shahed 136 і Mohajer-6, збитих в Україні, мали мікросхеми, напівпровідники та інші компоненти, які виготовлялися в США.

Більшість з цих деталей були виготовлені між 2020 і 2021 роками, після закінчення терміну дії санкцій Ради Безпеки ООН щодо заборони постачання важкої зброї Ірану в 2020 році.

Більшість західних компаній, чиї компоненти були знайдені у збитих іранських безпілотниках в Україні, заперечували прямі продажі компонентів Росії, Ірану чи Білорусі з початку війни.

Представник швейцарської компанії-виробника зазначив, що неможливо бути повністю впевненим у тому, що дистриб’ютори компонентів зброї не продають компоненти суб’єктам, які перебувають під санкціями.

Росія, Іран чи інші країни, під які потрапили санкції, можуть використовувати лазівки, що дозволяють їм придбати західні компоненти зброї через проксі-компанії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?