Росія повідомила про повне виведення військ з Казахстану
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія повідомила про повне виведення військ з Казахстану

Росія повідомила про повне виведення військ з Казахстану
Джерело:  online.ua

У Казахстані скасували надзвичайний стан, а в ОДКБ повідомили, що з країни вийшли останні російські війська, які туди запросив президент Токаєв для боротьби з "терористичною загрозою".

Джерело: Телеграм ОДКБ, Фейсбук прессекретаря президента Казахстану

Виведення військ ОДКБ з Казахстану

Російські військові вилетіли чотирма літаками Повітряно-космічних сил РФ із Нурсултана й Алмати. До цього Казахстан покинули військові з Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизстану.

Фінальна частина миротворчої операції ОДКБ у Казахстані повністю завершена. Російські миротворці завершили миротворчу операцію ОДКБ у Казахстані, - йдеться в заяві ОДКБ.

Нагадаємо, Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) – військово-політична міжнародна організація, до якої, крім Казахстану та Росії входять також Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикистан. Цей блок називають аналогом НАТО, одним із наслідків діяльності якого є фактичне посилення російського впливу в регіоні.

Фото - facebook.com/mod.mil.rus

Скасування надзвичайного стану в Казахстані

Прессекретар президента Казахстану Берік Уалі повідомив, що з півночі 19 січня припиняється дія режиму надзвичайного стану. в містах Нур-Султан та Алмати, а також Алматинській, Атирауській, Жамбильській, Кизилординській та Мангістауській областях.

До цього президент Казахстану достроково припинив дію надзвичайного стану в інших регіонах.

Таким чином, вся країна повернеться до нормального життя. Посилення охорони громадського порядку в часи надзвичайних ситуацій та вільного вигулу, в’їзду та виїзду до населених пунктів тощо. б. Також будуть зняті додаткові обмеження, - повідомив прессекретар.

Це означає, що скасовується комендантська година та інші обмеження.

Що відбулося в Казахстані

Нагадаємо, що у Казахстані 1 січня розпочалися протести, приводом до яких стало підвищення цін на газ. У ніч проти 5 січня вони переросли в сутички мітингарів і поліції, після чого в різних містах країни почалися погроми та захоплення будівель.

Тоді в країні заблокували роботу інтернету, а також припинили працювати банки.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до ОДКБ. 6 січня іноземні війська почали прибувати в Казахстан.

7 січня у Казахстані оголосили "червоний рівень" терористичної небезпеки, а президент країни Касим-Жомарт Токаєв ініціював проведення саміту лідерів країн-учасниць Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

У Казахстані станом на ранок 11 січня затримали майже 10 тисяч учасників протестів. За офіційними даними загинуло 225 людей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?