Росія пригрозила Чехії жорсткою помстою за висилку дипломатів-диверсантів
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія пригрозила Чехії жорсткою помстою за висилку дипломатів-диверсантів

Росія пригрозила Чехії жорсткою помстою за висилку дипломатів-диверсантів
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ РФ висловило Чехії протест через висилку 18 російських дипломатів з Праги, яких підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році. Звинувачення в Москві називають необґрунтованими і абсурдними, загрожують жорсткою помстою.

Джерело: пресслужба МЗС РФ

У МЗС РФ заявили, що у відповідь Чехії Москва прийме відповідні заходи, які змусять Прагу усвідомити всю повноту відповідальності за руйнування основ нормального розвитку відносин між країнами. Більш того, РФ побачила в висилці своїх дипломатів з Праги "американський слід" і вважає це рішення продовженням "серії антиросійських акцій, зроблених Чехією за останні роки".

"Влада Чехії прийняли безпрецедентне рішення про висилку 18 співробітників російського Посольства під голослівними і надуманими приводами про причетність російських спецслужб до вибуху в 2014 році на військових складах в населеному пункті Врбетіце. Цей ворожий крок став продовженням серії антиросійських акцій, зроблених Чехією за останні роки. Не можна не бачити також американський слід. У прагненні догодити США на тлі недавніх американських санкцій відносно Росії чеська влада по цій частині навіть перевершила своїх заокеанських господарів ", - відповіли в МЗС РФ Чехії.

Скандал з російськими дипломатами-диверсантами в Чехії - що відомо

Чехія вирішила вислати 18 дипломатів посольства Росії в Празі напередодні. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СВР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в 2014 році.

Поліція Чехії оголосила в розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова - їх також підозрюють в причетності до вибухів. До речі, росіян з паспортами на імена Петрова і Боширова Велика Британія підозрює в отруєнні нервово-паралітичним отрутою "Новачок" колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. На сьогоднішній день вже відомо, що вони є співробітниками підрозділу №29155 ГУ ГШ РФ Олександром Мишкін і Анатолієм Чепігою.

Росія погрожує Чехії через висилку дипломатів. Натякають на закриття посольства Чехії в Москві.

Прага ініціює позачергову зустріч Ради ЄС, щоб обговорити підривні дії російських агентів спецслужб на території Чехії. Крім того, влада планує звернутися за підтримкою до країн-членів НАТО.

Чехію в скандалі з висилкою російських дипломатів вже підтримали Україна і Велика Британія. Глава МЗС Дмитро Кулеба написав в соцмережі, що такі дії не повинні залишатися безкарними. А Лондон заявив про зацікавленість в затриманні російських агентів, причетних до отруєння Скрипалів.

Коротко про вибухи на складах боєприпасів в Чехії в 2014 році

  • Вибухи на складі боєприпасів під Вребетіце (село на кордоні Чехії зі Словаччиною, яке знаходиться приблизно в 330 км від столиці Чехії Праги) відбулися в 2014 році. 16 жовтня вибухнув один склад, загинули дві людини, в грудні - ще один.

  • Ці склади використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. Перед першим вибухом на складі готували зброю для відвантаження болгарському торговцю Омеляну Гебреву. Незабаром після вибухів на складах бізнесмена двічі труїли "Новачком" російські агенти.

  • Чеські ЗМІ пишуть, що Гебрев постачав зброю Україні і повстанцям Сирії, які воюють проти режиму Башара Асада.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?