Росія спровокувала рекордне подорожчання газу в Європі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія спровокувала рекордне подорожчання газу в Європі

Росія спровокувала рекордне подорожчання газу в Європі
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна йде на крайні заходи, щоб домогтися запуску Північного потоку-2. Нахабні махінації Москви вже позначаються не тільки на Україні, але і на Європі, де ціни на газ злетіли до рекордного максимуму - це штучно спровокував Газпром.

Джерело: Facebook директора Оператора ГТС України Сергія Макогона

Сьогодні спотова ціна на газ в Європі досягла майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Таке рекордне подорожчання пов'язане з низькими запасами газу в сховищах. І причиною цього стало рішення російського газового монополіста "Газпрому" не бронювати додаткові транзитні потужності через Україну.

"Після того як Газпром не забронював додаткові транзитні потужності через Україну, ціни на газ в Європі продовжили зростання. Створена штучна монополія Газпрому на експорт газу з РФ не дозволяє іншим гравцям використовувати транзитні потужності української ГТС. На мою думку, європейський антимонопольний орган повинен звернути увагу на такі дії домінуючого постачальника газу ", - пояснив причину рекордного подорожчання газу в Європі Макогон.

Транзит російського газу через Україну

19 липня офіційно стало відомо, що "Газпром" забронював всі запропоновані тверді додаткові транзитні потужності України на серпень обсягом 15 млн кубометрів на добу. Але 27 липня "Газпром" відмовився від бронювання додаткових переривчастих потужностей для транзитних поставок газу через Україну до Європи.

Нагадаємо, на 2021 рік у "Газпрома" діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд кубометрів (109 млн кубометрів на добу). У липні "Газпром" прокачує через Україну в середньому по 124 млн куб. м на добу, повністю вибираючи заброньований обсяг.

При цьому вже майже місяць газові хаби Європи фіксують рекордне за 13 років подорожчання палива через дефіцит. Аналітики прогнозують, що високі ціни триматимуться мінімум до кінця року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?