Росія збільшить поставки газу в ЄС лише в обмін на запуск Північного потоку-2 – Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія збільшить поставки газу в ЄС лише в обмін на запуск Північного потоку-2 – Bloomberg

Росія збільшить поставки газу в ЄС лише в обмін на запуск Північного потоку-2 – Bloomberg
Джерело:  online.ua

Росія дає зрозуміти Європі, що збільшення постачання газу можливе за умови схвалення європейським регулятором запуску газопроводу “Північний потік-2”.

Джерело: Bloomberg з посиланням на джерела, близькі до Газпрому і Кремля.

Як зазначає видання, Росія прагне отримати дозвіл Німеччини та Європейського Союзу на початок використання свого трубопроводу в обмін на збільшення поставок газу.

Співрозмовники видання впевнені, що Росія не піде на поступки без жорстких гарантій того, що газопроводу дадуть працювати. Водночас, постачання газу відбуватиметься виключно в обхід України.

“Північний потік-2” готовий до експлуатації

Нагадаємо, 19 жовтня оператор трубопроводу Nord Stream 2 AG заявив, що перша нитка газогону вже заповнена технічним газом і готова до запуску. Перед цим Газпром знову відмовився бронювати на листопад додаткову транзитну потужність через Україну, а також викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності газопроводу "Ямал-Європа".

Для початку поставок газу з Росії в Європу газопроводу необхідно пройти сертифікацію європейських регуляторів. Заявку на цю сертифікацію від компанії Nord Stream 2 Федеральне мережеве агентство Німеччини отримало 13 вересня. Відповідно до правил, вона має бути розглянута протягом 4 місяців. Потім проєкт рішення передадуть на вивчення Єврокомісії. Її висновок повинен бути готовий за два місяці, однак в разі потреби Єврокомісія може взяти на розгляд додаткові два місяці.

Водночас, експерти стверджують, що російський газогін "Північний потік-2" не може бути сертифікований, адже досі ніхто не забезпечив його повну відповідність європейському законодавству.

Читайте також:

  • Нафтогаз хоче брати участь у сертифікації Північного потоку-2.

  • РФ завершила будівництво Північного потоку-2.

  • Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?