Росіяни цілеспрямовано вивозять з України історичні цінності — вчені
Категорія
Культура
Дата публікації

Росіяни цілеспрямовано вивозять з України історичні цінності — вчені

Росіяни цілеспрямовано вивозять з України історичні цінності — вчені
Джерело:  online.ua

За даними міжнародної групи науковців та експертів із цифрових технологій, які відстежують крадіжки, група російських спеціалістів контрабандою вивозить цінні історичні артефакти з України в Росію.

Джерело: The Guardian

Росіяни викрадають з України скіфське золото

Зараз є дуже вагомі докази, що це цілеспрямований російський крок, з конкретними картинами та орнаментами, націленими та вивезеними до Росії, - сказав Браян Деніелс, антрополог, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрових зображень.

З лабораторії в американському штаті Вірджинія Деніелс і його колеги спостерігали за пограбуванням і знищенням культурних об’єктів з моменту початку вторгнення і виявляли закономірності в злочинах.

Сліди крадіжок значною мірою зосереджені на дорогоцінному скіфському золоті.

Ці предмети візуально приголомшливі, і зараз є так багато повідомлень про крадіжки, що очевидно, що це стратегія. Українці, звісно, також дуже хочуть, щоб ми встановили список краденого, — сказав Деніелс.

Деніелс сказав, що важко зрозуміти, чи була грошова оцінка найважливішим фактором для росіян, чи об’єкти були обрані за їхню культурну значимість.

Є ймовірність, що все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, натякаючи на законне право власності Росії на всі їхні експонати, - сказав він.

Деніелсу зрозуміло, що крадіжки, як правило, відбуваються після допитів музейних кураторів і зберігачів. Дедалі рішучішими стають спроби росіян виявити та викрасти приховані артефакти в окупованих українських містах.

Ми все більше турбуємось про працівників музеїв та охорони, особливо коли вони опиняються в тилу Росії, – сказав Деніелс.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?