Російський мільярдер Ковальчук допомагає Путіну підтримувати війну проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Російський мільярдер Ковальчук допомагає Путіну підтримувати війну проти України

Російський мільярдер Ковальчук допомагає Путіну підтримувати війну проти України
Джерело:  online.ua

У матеріалі видання  The Wall Street Journal зазначається, що російський олігарх-мільярдер Юрій Ковальчук допомагає кремлівському диктатору та злочинцю Володимиру Путіну утримувати владу та надалі проштовхувати російському суспільству ідею необхідності війни проти України.

Джерело:    The Wall Street Journal

Що відомо про "особистого банкіра" Путіна 

Зокрема, Ковальчука, який фінансує кремлівську владу та війну проти України, вже прозвали "особистим банкіром" Путіна.

Як наголошується у матеріалі видання, 71-річний Ковальчук протягом багатьох десятиліть входить до близького оточення кремлівського диктатора.

Хоч Ковальчук немає посади в керівництві чи уряді, він значно впливає на політичну ситуацію в РФ.

Автори матеріалу підкреслюють, що Ковальчук був один серед впливових людей, хто підтримав повномасштабне вторгнення в Україну, стверджуючи, що війна може довести силу Росії.

Джерела зазначають, що олігарх і Путін часто зустрічалися з початку війни в лютому, а також розмовляли телефоном або відео.

Ковальчук виділяється серед оточення російського диктатора, оскільки допомагає Кремлю формувати громадську думку. Він є одним із найбільших медіамагнатів РФ з імперією телеканалів, газет і соціальних мереж. Міністерство фінансів США назвало олігарха "особистим банкіром" Путіна і ввело санкції проти нього.

За словами економіста і старшого наукового співробітника мозкового центру Stockholm Free World Forum Андерса Аслунда, який консультував російський уряд з 1991 по 1994 роки, Ковальчук є медійною персоною із великою кількістю грошей.

Олігарх володіє Національною Медіа Групою, в структуру якої входять пропагандистські телеканали Перший та П'ятий, РЕН ТВ, IZ.RU, СТС та низка інших медіа.

Ці пропагандистські ЗМІ завжди підтримують лінію Кремля та у позитивному тоні висвітлюють головні події. Зокрема, війну в Україні, мобілізацію в Росії, а також активно критикують колективний Захід та НАТО. Крім того, пропагандисти запускають низку фейків, щоб виправдати поразки РФ. Мова йде про "успіхи" російської армії та нібито плани України підірвати "брудну бомбу".

Так у матеріалі видання зазначається, що Ковальчук допомагає Путіну посилити підтримку влади серед молоді.

Так, наприкінці минулого року олігарх купив контрольний пакет акцій компанії VK, яка однією з найбільших соцмереж в Росії. Таким чином Кремль хоче охопити молодь перед президентськими виборами у 2024 році, а також укріпити підтримку війни.

За словами експертів, у російських соціальних мережах державні облікові записи заповнюють платформу дописами, які засуджують НАТО. Крім того, на окупованих територіях України росіяни організували роздачу мобільних телефонів, на яких заблокований доступ до іноземних соціальних мереж.

Також популярну серед росіян VK спецслужби використовують для вистеження незадоволених владою. За даними Школи передових досліджень соціальних наук у Парижі, з лютого по жовтень VK був джерелом понад 45% із 1122 порушень закону про заборону антивоєнних висловлювань.

Соцмережі та ЗМІ не є єдиними джерелами збагачення олігарха. Юрій Ковальчук володіє також банком "Росія", який має мережу офшорних компаній. Через ці фірми фінансуються важливі для РФ проекти.

Крім того, мільярдер є акціонером великої страхової компанії "Согаз", яка надає медичне страхування та страхування життя російським військовим. Ще частина бізнесу Ковальчука та його оточення прихована через підставні компанії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?