Сенат Швейцарії проголосував за дозвіл реекспорту зброї в Україну
Категорія
Світ
Дата публікації

Сенат Швейцарії проголосував за дозвіл реекспорту зброї в Україну

Сенат Швейцарії проголосував за дозвіл реекспорту зброї в Україну
Джерело:  online.ua

7 червня Верхня палата Швейцарії, Рада штатів, схвалила поправку до закону, яка дозволить країні реекспортувати зброю в Україну. Тепер за поправку треба проголосувати нижній палаті – Федеральній раді.

Джерело: RTS

Швейцарія ухвалила рішення щодо зброї для України

У поправці йдеться про те, що країни, які купують швейцарські військові матеріали, повинні отримати дозвіл, щоб за певних умов, реекспортувати їх до країн, які беруть участь у збройних конфліктах.

Рада штатів підтвердила цю поправку незначною більшістю: 22 голоси проти 17 і 4 утрималися.

Федеральна рада вже відхилила кілька запитів на реекспорт швейцарської зброї, посилаючись на нейтралітет і закон про військові матеріали.

Тоді парламент розробив кілька сценаріїв дій, щоб Швейцарія не залишилася зі зв’язаними руками перед обличчям війни в Україні.

Один із сценарії походить від комісії Ради Штатів.

Зазначається, що ця парламентська ініціатива регулює реекспорт швейцарської зброї в цілому.

Країни-покупці все одно повинні будуть підписати декларацію про нереекспорт, але це буде обмежено 5 роками для держав, які поділяють цінності Швейцарії та мають порівнянний режим експортного контролю, - пише видання.

Передача військових матеріалів буде дозволена країні, яка бере участь у конфлікті, якщо країна використовує своє право на самооборону відповідно до міжнародного публічного права.

Зеленський планує звернутися до парламенту Швейцарії

15 червня президент Володимир Зеленський звернеться до швейцарського парламенту.

Про це повідомим спікер Федеральної ради (нижньої палати) Швейцарії Мартін Кандінас

Проте лідер парламентської групи крайньої правої Швейцарської народної партії Томас Аеші заявив, що виступ Зеленського можна розглядати нібито як вплив на дебати щодо постачання зброї та боєприпасів.

Він та більшість частина його фракції оголосили бойкот виступу Зеленського.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?