Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин
Категорія
Світ
Дата публікації

Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин

Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин
Джерело:  online.ua

Сербський президент Александар Вучич та косовський прем'єр-міністр Альбін Курті на зустрічі у Північній Македонії досягли домовленості щодо нормалізації відносин між Сербією та Косово.

Джерело: високий представник ЄС з питань закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель

Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин

Глава Європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Косово та Сербія досягли угоди щодо імплементаційного додатку до Угоди про шлях до нормалізації відносин.

Ми домовилися... Сторони повністю зобов'язалися дотримуватися всіх статей угоди та виконувати свої відповідні зобов'язання оперативно та сумлінно, - написав Боррель.

Домовленість, досягнута в суботу, стала результатом 12-годинних переговорів, під час яких обидва лідери провели окремі зустрічі з Жозепом Боррелем перед тристоронньою сесією у Північній Македонії.
На прес-конференції Вучич зазначив, що сторони не досягли угоди щодо всіх пунктів.

Незважаючи на розбіжності, ми провели гідну розмову, – сказав він.

Що відомо про угоду між Косово та Сербією

Курті зазначив, що досягнута домовленість "фактично визнає між Косово та Сербією", хоча сама угода ще не була підписана Сербією.
Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз тепер наполягатиме на виконанні зобов'язань обома сторонами, якщо вони бажають приєднатися до ЄС, і попередив про можливі наслідки в іншому випадку.
Також він торкнувся теми об'єднання сербських муніципалітетів у Косово, яке надаватиме велику автономію муніципалітетам із сербською більшістю, що є предметом тривалих суперечок.

Косово погодилося негайно розпочати – і коли я говорю негайно, я маю на увазі негайно – переговори з Європейським Союзом, які сприяли б діалогу щодо встановлення конкретних домовленостей та гарантій для забезпечення належного рівня самоврядування для сербських громад у Косово, – сказав він.

У додатку до угоди про імплементацію, що вийшов у суботу ввечері, було заявлено, що ЄС зобов'язався провести донорську конференцію протягом 150 днів, щоб створити пакет інвестиційної та фінансової допомоги для Сербії та Косова.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?