Що зміниться в житті українців з 1 серпня 2021 року: головні нововведення
Категорія
Україна
Дата публікації

Що зміниться в житті українців з 1 серпня 2021 року: головні нововведення

Що зміниться в житті українців з 1 серпня 2021 року: головні нововведення
Джерело:  online.ua

З 1 серпня 2021 року в Україні почнуть діяти кілька нововведень - в'їзд в країну буде проходити за новими карантинними правилами, пенсію підвищать окремій категорії пенсіонерів, вступлять в силу електронні паспорти, тарифи на комунальні послуги, зокрема, на електроенергію залишили поки без змін.

Як нововведення позначаться на житті українців - читайте в нашому матеріалі.

Джерело: ONLINE.UA

Нові правила в'їзду в Україну

З 5 серпня Україна посилює правила в'їзду  в країну через поширення штаму коронавіруса Дельта. При в'їзду в Україну іноземцям, як і раніше, необхідно мати страховий поліс на випадок захворювання COVID-19. Також на кордоні потрібно буть пред'являти один з документів:

  • ПЛР-тест на COVID-19 з негативним результатом - не більше ніж за 72 години до перетину кордону,

  • експрес-тест на визначення антигену коронавіруса SARS-CoV-2 з негативним результатом -не більше ніж за 72 години до перетину кордону,

  • сертифікат про проходження повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ в перелік дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Нові правила в'їзду в Україну - інфографика МОЗ

Українці зможуть безперешкодно в'їжджати в країну за наявності одного з двох документів:

  • сертифікат про проходження повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ в перелік дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію;

  • довідка 063-О про проходження першого курсу вакцинації від COVID-19.

 Нові правила в'їзду в Україну - інфографика МОЗ

 Нові правила в'їзду в Україну - інфографика МОЗ

При в'їзді в Україну осіб, незалежно від громадянства, з Росії або Індії, які перебували на території цих держав більше 7 днів протягом останніх двох тижнів, будуть діяти більш жорсткі правила. Їх зобов'яжуть проходити 14-денну самоізоляцію без права її дострокового завершення.

Електронні паспорти

З 23 серпня 2021 року електронний паспорт стане повноцінним документом. Всі структури і організації в Україні почнуть приймати цифрові паспорти в додатку "Дія", тому паперову версію документа більше не потрібно носити з собою. Поки електронний паспорт буде дійсним тільки на території України. Його можна буде пред'являти:

  • під час поїздок залізничним транспортом або при польоті в літаку в межах України;

  • в лікарнях і банках;

  • на пошті;

  • при придбанні товарів в магазині;

  • для підтвердження особи в поліції і правоохоронних органах.

Підвищення пенсії

У серпні у понад 400 тисяч військових пенсіонерів збільшиться пенсія- вони отримають надбавку до виплат за липень. Пенсія деяких з них збільшиться на 45%:

  • на 2000 грн пенсії підвищать військовослужбовцям, які були призначені до 1 березня 2018 роки;

  • мінімальну пенсійну виплату колишнім військовослужбовцям встановлять на рівні 3854 грн (раніше - 1769 грн);

  • підвищать мінімальну пенсійну виплату для учасників бойових дій зі 165% до 210% прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність.

Тарифи на електроенергію

В Україні зберегли фіксований тариф на електроенергію для населення до 1 вересня на рівні 1,68 грн / кВт-год. Підвищувати ціни хотіли в серпні, але перенесли зміну тарифів на вересень. У Міненерго пропонують ввести диференційований тариф на електроенергію. Споживачів хочуть поділити на 4 категорії:

  • до 100 кВт-год;

  • 100-300 кВт-год;

  • 300-500 кВт-год,

  • від 500 кВт-год.

Для кожної категорії буде встановлено певний тариф - ті, хто споживає більше, буде платити за більш високим тарифом.

Міністр енергетики Галущенко нагадував, що зараз тариф для населення встановлено на рівні 1,68 грн / кВат-год. Максимальний тариф, за його словами, пропонують встановити на рівні 3,4 грн / кВт-год. При цьому глава Міненерго запевняє, що для побутових споживачів, які споживають менше 100 кВт-год на місяць, ціна буде нижчою за нинішню.

Додаткові вихідні

У серпні українці відзначають одне з головних державних свят - День Незалежності України. За його нагоди буде додатковий вихідний.

Відпочивати українці будуть: 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 23, 24, 29 серпня. Додатковий вихідний, який нададуть українцям в понеділок, 23 серпня, але його доведеться відпрацювати в суботу, 28 числа.

Посилення карантину

Карантин в Україні продовжено до 31 серпня, але через поширення небезпечного штаму коронавіруса Дельта в усьому світі ймовірність його продовження та посилення на осінь дуже велика. У МОЗ попереджають, що офіційні прогнози по захворюваності в країні вказують на серйозні ризики того, що доведеться знову вводити суворі обмеження і заборони, аж до локдауна.

Єдиний спосіб на сьогодні уникнути посилення карантину, як стверджують в МОЗ, - вакцинація.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?