Штам Мю викликав занепокоєння ВООЗ своїми небезпечними мутаціями
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Штам Мю викликав занепокоєння ВООЗ своїми небезпечними мутаціями

Штам Мю викликав занепокоєння ВООЗ своїми небезпечними мутаціями
Джерело:  online.ua

Не встигло людство оговтатись від появи та активного наступу агресивного штаму “Дельта” коронавірусного захворювання COVID-19, як на порозі з'явився новий - ще більш потенційно небезпечний штам “Мю”.

Джерело: Science direct.

Всесвітня організація охорони здоров`я вперше звернула увагу на новий варіант коронавірусу SARS-CoV-2, отримавши вірусні зразки від медиків однієї з південноамериканських країни - Республіки Колумбія.

Цей новий штам коронавірусу отримав назву “Мю” (офіційно відомий як B.1.621).

Станом на вересень, “Мю” почав широкий наступ на людську популяцію вслід за “Дельтою” і вже фіксується в Мексиці, Еквадорі, Кюрасао, Данії, Нідерландах, Німеччині, Іспанії, США - загалом у 39 країнах світу і вже на чотирьох континентах планети.

Його поширеність у країнах Латинської Америки зростає найшвидше, і наразі він виявляється, наприклад, у 39% випадків коронавірусного захворювання серед жителів Колумбії, 40% випадках в Чилі та в 13% випадках серед населення Еквадору.

Чим особливий варіант коронавірусу “Мю”?

Новий штам викликав пильну увагу та стурбованість серед дослідників не лише своїм стрімким поширенням, а й, як виявилось, новими еволюційними здібностями протистояти винайденим проти коронавірусу вакцинам.

І обумовлено це досить несподіваною мутацією в основному маркері коронавірусу - спайк-білку.

Справа в тому, що спайк-білок є надважливим для створення специфічного імунітету проти SARS-CoV-2. Майже всі створені людством вакцини проти коронавірусного захворювання COVID-19, орієнтовані на цей специфічний спайк-білок.

Тепер виявилось, що при дослідженні штама “Мю” в спайк-білку було виявлено нову “вставку” - 146 N і декілька загадкових амінокислотних замін.

З приводу можливих наслідків такої мутації у наукової спільноти відразу з'явилось декілька версій.

Одну з них озвучив професор Геттінгенского університету Констянтин Крутовський.

Він зауважує, що мутація 146 N – це вставка з трьох нуклеотидів ААС в термінальному домені. Туди інтегрована амінокислота аспарагіну (Asn/N). В цьому випадку, вважає професор, нова зайва амінокислота в білку шипа може різко вплинути на його антигенні властивості. Таким чином ефективність мРНК вакцин може бути критично знижена.

Крім цього дослідники зафіксували ще одну мутацію - P681H. Ця частина геному відповідає за здатність вірусу увійти в клітину людського організму з метою зараження.

Звісно, ще поки рано робити кінцеві висновки, грунтуючись винятково на попередніх результатах досліджень. Однак, зважаючи на шалену швидкість поширення все більшої кількості нових мутацій коронавірусу, рано чи пізно людству доведеться шукати нові засоби профілактики цього небезпечного захворювання.

Читайте також:

  • Експерти назвали 4 варіанти продовження пандемії коронавірусу.

  • Педіатри зі США закликають вагітних жінок вакцинуватись від COVID-19 через штам Дельта.

  • Вчені з'ясували, які люди мають "надлюдський" імунітет проти коронавірусу — дослідження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?