Швеція поставить Україні вісім САУ Archer
Категорія
Україна
Дата публікації

Швеція поставить Україні вісім САУ Archer

Швеція поставить Україні вісім САУ Archer
Джерело:  online.ua

Швецький уряд ухвалив рішення передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer на основі оцінки Збройних сил країни та скерував відповідний запит у межах додаткового проєкту бюджету до парламенту.

Джерело: Dagens Industri

Коли Україна отримає САУ Archer

Міністр оборони Швеції Пол Джонсон заявив, що Archer дадуть українцям можливість вивести з ладу російські артилерійські системи.

Archer є однією з перших у списку бажань України й ще в січні 2023 року шведський уряд оголосив, що надасть сучасну артилерійську систему, але додав, що вона потребує певної підготовки.

Наразі ця робота завершена: у додаткових поправках до бюджету, представлених сьогодні в парламенті, уряд просить надіслати вісім одиниць Archer, – йдеться у повідомленні.

У змінах до бюджету уряд також просить надіслати Україні десять танків Leopard 2, про що було оголошено в середині лютого.

Україна отримає установки лише через декілька місяців, на них будуть встановлені комп'ютери для управління вогнем, відбудуться навчання українського персоналу, а також поряд з Україною буде створено логістичний хаб для обслуговування та ремонту.

Вважається, що Україна може використати шість із восьми одиниць одночасно на полі бою, оскільки дві необхідно тримати в резерві, щоб мати можливість підібрати запчастини.

Окрім восьми танків Archer, десяти Leopard 2 Швеція вирішила підтримати Україну 50 бойовими машинами, 90 системами ППО та протитанковими засобами.

Що відомо про САУ Archer

Archer – це самохідна артилерійська система з восьмиметровими гарматними трубами, встановленими на вантажівках або самоскидах. Archer може швидко переміщатися, швидко стріляти й має високу точність.

Archer не може зрівнятися за дальністю стрільби з американською реактивною артилерійською системою HIMARS. Втім, за словами міністра оборони Пола Йонсона, Archer є гарним доповненням до HIMARS, і буде використовуватися в першу чергу для виведення з ладу ворожої артилерії.

Можна сказати, що система Archer – це скоріше снайперська гвинтівка, ніж дробовик. Саме здатність вражати дуже глибоко в артилерійську систему супротивника робить Archer унікальним, – каже він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?