Сі Цзіньпін не готовий надавати Путіну підтримку для війни проти України — ISW
Категорія
Світ
Дата публікації

Сі Цзіньпін не готовий надавати Путіну підтримку для війни проти України — ISW

Сі Цзіньпін не готовий надавати Путіну підтримку для війни проти України — ISW
Джерело:  online.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 20 березня. На думку аналітиків з ISW, китайський лідер запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж те, чого, ймовірно, прагнув Путін.

Джерело: ISW

Китай стримано відреагував на заклики Путіна щодо боротьби з Заходом

Після неформальної зустрічі Сі і Путін заявляли про міцність китайсько-російських відносин.

Напередодні Путін опублікував статтю в китайських державних ЗМІ, в якій стверджував, що Росія і Китай будують партнерство для формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню домінування Заходу та політику подвійного стримування США проти Китаю і Росії.

Сі також опублікував статтю у російському державному ЗМІ «Російська газета», проте запропонував менш агресивну головну мету російсько-китайських відносин.

У статті він зазначив, що Росія та Китай загалом прагнуть до багатополярного світового порядку, але не конкретно проти Заходу.

Натомість Сі Цзіньпін намагався представити Китай у ролі життєздатного стороннього посередника у війні в Україні, чий план переговорів «відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи».

Путін написав, що Росія вітає готовність Китаю «відіграти конструктивну роль у врегулюванні кризи» щодо війни в Україні, але Путін, ймовірно, сподівався, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію проти Заходу.

Аналітики вважають, що відмова Сі Цзіньпіна приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті з Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм «безмежного партнерства» з Росією перед початком російського вторгнення в Україну.

Китай не схильний до повної підтримки РФ

Аналітики вказують, що риторика Сі свідчить про те, що він не схильний повністю надавати Росії економічну та політичну підтримку, необхідну Росії для подолання невдач в Україні.

Проте Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства.

Цілком імовірно, що вони підпишуть двосторонні торговельно-економічні угоди, деякі з яких, ймовірно, будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.

Сі також, ймовірно, запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів.

Залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?