США і НАТО відреагували на новий злочин російських шпіонів в Чехії
Категорія
Політика
Дата публікації

США і НАТО відреагували на новий злочин російських шпіонів в Чехії

США і НАТО відреагували на новий злочин російських шпіонів в Чехії
Джерело:  online.ua

США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучою відповіддю за вибух в Вребетіце.

Джерело: Twitter офіційного представника Держдепу США Неда Прайса

У Держдепі США запевнили, що будуть діяти твердо і рішуче у відповідь на підривні дії Росії, оскільки вони ставлять під загрозу територіальну цілісність, енергетичну безпеку або критично важливу інфраструктуру союзників і партнерів Вашингтона.

"США підтримують Чеську Республіку в її твердому відповіді на підривні дії Росії на чеській землі. Ми повинні діяти твердо у відповідь на дії Росії, які ставлять під загрозу територіальну цілісність, енергетичну безпеку або критично важливу інфраструктуру наших союзників і партнерів", - написав Прайс.

Реакція НАТО на висилку російських дипломатів-диверсантів з Чехії

У Північноатлантичному альянсі назвали "небезпечною поведінкою" новий злочин російських спецслужб, які в Чехії підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Вребетіце.

"Ми висловлюємо співчуття близьким жертв вибуху у Врбетіце. Несучі відповідальність за нього повинні постати перед органами правосуддя", - заявив офіційний представник альянсу.

Також Чехію в скандалі з висилкою російських дипломатів вже підтримали Україна і Велика Британія. Глава МЗС Дмитро Кулеба написав в соцмережі, що такі дії не повинні залишатися безкарними. А Лондон заявив про зацікавленість у затриманні російських агентів, причетних до отруєння Скрипалів.

Коротко про вибухи на складах боєприпасів в Чехії в 2014 році

  • Вибухи на складі боєприпасів під Вребетіце (село на кордоні Чехії зі Словаччиною, яке знаходиться приблизно в 330 км від столиці Чехії Праги) відбулися в 2014 році. 16 жовтня вибухнув один склад, загинули дві людини, в грудні - ще один.

  • Ці склади використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. Перед першим вибухом на складі готували зброю для відвантаження болгарському торговцю Омеляну Гебреву. Незабаром після вибухів на складах бізнесмена двічі труїли "Новачком" російські агенти.

  • Чеські ЗМІ пишуть, що Гебрев постачав зброю Україні і повстанцям Сирії, які воюють проти режиму Башара Асада.

  • Чехія звинуватила російські спецслужби у вибухах. Було вирішено вислати 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони були співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СВР РФ і причетні до вибухів на складах зброї.

  • Поліція Чехії оголосила в розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова - за даними розслідування, саме вони заклали вибуховий пристрій на складах.

  • Чехія також звернулася до Ради ЄС та НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?