США потужно покарали Росію — в Кремлі почалася істерика
Категорія
Політика
Дата публікації

США потужно покарали Росію — в Кремлі почалася істерика

США потужно покарали Росію — в Кремлі почалася істерика
Джерело:  online.ua

22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо через порушення Росії. Офіційний Вашингтон вважає, що угода застаріла і приносить користь лише противникам США, тим більше, що РФ протягом декількох років грубо порушувала цей договір, з чим більше не згодна миритися американська влада. У Кремлі істерично відреагували на жорстке рішення Білого дому. Російська влада вважає, що вихід США з ДВН небезпечний для всього світу. У команді російського глави Володимира Путіна попередили інших учасників договору, що офіційна Москва не дозволить порушувати його і буде домагатися твердого дотримання своїх обов'язків всіма країнами-підписантами. В офіційній Москві бояться, що союзники США будуть перешкоджати російським наглядовим польотам над військовими об'єктами США в Європі, але в той же час будуть ділитися з Вашингтоном своїми матеріалами фотозйомки російської території. Про реакцію Росії на вихід США з Договору з відкритого неба повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кремля і російського МЗС.

"Тепер, вийшовши з ДОН, американська сторона розраховує, що її союзники, з одного боку, будуть перешкоджати російським наглядовим польотам над військовими об'єктами США в Європі, а з іншого - ділитися з Вашингтоном своїми матеріалами фотозйомки російської території. Зрозуміло, для Росії це неприйнятно. Будемо домагатися твердих гарантій виконання державами, які залишилися в ДВН, їх зобов'язань ", - прокоментували в МЗС РФ рішення США.

Російська влада попередила, що буде уважно відслідковувати і аналізувати діяльність інших учасників угоди і спостерігати за тим, наскільки їхні слова співпадають з діями. При цьому в Кремлі не стали згадувати, що саме дії Росії призвели до рішучих дій Вашингтона.

Важливо додати, що багато країн ЄС не підтримують рішення США вийти з Договору про відкрите небо з Росією. Вони вважають, що це стане ударом по глобальній безпеці і ще більш підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. При цьому рішення Трампа закрити небо для Росії не стало ні для кого сенсаційним. Ще в минулому році глава Білого дому заявляв, що 21 травня 2020 року оголосить своє остаточне рішення з цього питання. І це рішення він прийняв, так як Росія послідовно продовжувала порушувати не тільки ДВН, а й інші свої зобов'язання по контролю над озброєннями. Однак в Європі стурбовані, адже тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

Нагадаємо, договір про відкрите небо підписали 34 країни світу після закінчення холодної війни. Він вступив в силу в 2002 році і дозволяв підписантам пролітати над територією один одного зі спеціальним сенсорним обладнанням, щоб переконатися, що інші країни не готують зовнішніх військових дій. Україна також учасником цієї угоди.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна рознесла вщент нове цинічне рішення РФ, яка за рахунок Договору про відкрите небо намагається легалізувати анексію Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?