США працюють над доставкою протикорабельних ракет Україні для зняття морської блокади
Категорія
Світ
Дата публікації

США працюють над доставкою протикорабельних ракет Україні для зняття морської блокади

США працюють над доставкою протикорабельних ракет Україні для зняття морської блокади
Джерело:  online.ua

Білий дім працює над тим, щоб передати передові протикорабельні ракети в руки українських бійців, щоб допомогти подолати морську блокаду Росії.

Джерело: Reuters

Україна може отримати ракети для деблокади Чорного моря

Україна не приховує, що хоче мати більш передові можливості США, крім наявних артилерії, ракет Javelin і Stinger та іншої зброї. У списку Києва, наприклад, є ракети, які можуть відштовхнути російський флот від його чорноморських портів, що дозволить відновити поставки зерна та іншої сільськогосподарської продукції по всьому світу, - йдеться у виданні.

Троє посадовців США та два джерела в Конгресі США заявили, що два типи потужних протикорабельних ракет, Harpoon виробництва Boeing, та Naval Strike Missile виробництва Kongsberg та Raytheon Technologies, активно розглядалися або для прямого постачання в Україну, або шляхом передачі від європейського союзника, у якого є ці ракети.

У квітні президент України Володимир Зеленський звернувся до Португалії з проханням надати українським військовим гарпуни, які мають дальність дії майже 300 км.

Але є кілька проблем, які заважають Україні отримати ракети. По-перше, існує обмежена доступність платформ для запуску «Гарпунів» з берега — за словами кількох чиновників, це технічно складне рішення — оскільки в основному це ракета морського базування.

Фото: nara.getarchive.net

Двоє американських чиновників заявили, що Сполучені Штати працюють над потенційними рішеннями, які включали зняття пускової установки з американського корабля.

За словами джерел, кілька країн будуть готові відправити ракети Harpoon до України. Але ніхто не хоче бути першою чи єдиною країною, яка зробить це, побоюючись відповіді з боку Росії, якщо корабель буде потоплено ракетою із їхнього арсеналу.

За словами чиновника, щойно ця "добре озброєна" країна зобов'яжеться відправити ракети, інші можуть слідувати її прикладу.

В оперативній зоні Чорного моря наразі розташовані близько 20 кораблів ВМФ Росії, включно з підводними човнами, заявило раніше британське оборонне відомство.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?